Ce influenta are varsta inaintata asupra anesteziei?

0
98

In prezent, o persoana este batrana cand varsta sa depaseste 65 de ani. Se intalnesc urmatoarelemcategorii: batranii tineri 65-75 ani, batrani 75-85 ani si batranii mari 85 ani.

Situatia actuala demografica este caracterizata de marirea numarului de pacienti in etate si toate acestea obliga medicul sa se adapteze la frecventarea tot mai mare a spitalelor de catre pacienti foarte batrani pentru care literatura stiintifica este aproape inexistenta in specialitatea noastra.

Schimbarile fiziologice legate de varsta

Pe plan neurologic exista o reducere semnificativa a numarului de neuroni in mai multe regiuni ale creierului. Aceste modificari se traduc prin scaderea performantei intelectuale, disfunctii care impiedica colaborarea cu echipele de ingrijire. Confuziile, dereglarile de comportament, delirurile postoperatorii pot aparea dupa o interventie chirurgicala si pot dura mai multe zile si chiar luni, ceea ce induce niste consecinte majore, printre care supramortalitatea.

Functia renala este alterata in globalitatea sa. Consecintele sunt importante cu o reducere a eliminarii unor medicamente sau a metabolitilor lor. Se adauga perturbari vezicale si prostatice cu risc de retentie urinara (imposibilitatea de a elimina intreaga cantitate de urina din vezica urinara).

Pe plan cardiovascular: pacientii in varsta sunt mai sensibili la variatiile tensiunii arteriale. Durerea poate antrena cresterea tensiunii arteriale, dar si dereglari de ritm cardiac (fibrilatie atriala), chiar si ischemie a cordului cu infarct miocardic.

Pe plan respirator: scade forta musculara, se modifica proprietatile elastice ale plamanului, creste rigiditatea cutiei toracice. Rezultatul final al acestor schimbari este ingustarea cailor aeriene cu oxigenarea mai saraca a plamanilor si, in consecinta, a intregului organism.

Vascularizarea ficatului este si ea redusa, ceea ce duce la o crestere a timpului de eliminare a unor medicamente, acestea putand deveni toxice pentru organism.

Anestezia regionala poate avea avantaje fata de anestezia generala, incluzand mai putine accidente tromboembolice, confuzia si problemele respiratorii postoperator. Scaderea tensiunii arteriale este mai des intalnita la varstnicii ce suporta o rahianestezie/epidurala.

La pacientii cu boli cardiovasculare severe se prefera anestezia generala, doarece asigura un control strict al tensiunii arteriale.

La indivizii foarte in varsta alegerea tipului de anestezie trebuie sa tina cont de chirurgie, dar si de istoria bolii si de obiectivele echipei chirurgicale.

Marea majoritate a complicatiilor apar dupa operatie si sunt legate de calitatea de management si de organizarea medicala din timpul interventiei chirurgicale.

,,La batrani trebuie incurajata mobilizarea si reluarea precoce a activitatilor normale”– Longtin. Conceptul reabilitarii precoce este crucial la batrani deoarece multi pacienti dezvolta o alterare a vietii lor la externarea din spital. Jumatate dintre ei vor pastra un handicap definitiv: imposibilitatea de a se spala, de a se imbraca sau de a se deplasa singuri in afara domiciliului.

Cu cat varsta e mai inaintata cu atat pacientul trebuie considerat individual. Exista o regula de aur in gestiunea anesteziei unui batran: de a tine cont in permanenta de marea fragilitate si vulnerabilitate la stres, in particular cel cardiovascular.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.