Candidoza bucala a nou-nascutului

0
94
Candidoza bucala a nou-nascutului

Candidozele sunt infectii produse de levuridin genul Candida. Exista numeroase specii de Candida, dar cea mai frecvent implicata in patologia umana este: Candida albicans.

Aceasta levura este un germene saprofit al mucoasei digestive si vaginale, ea putand fi izolata de la acest nivel la indivizii sanatosi. In anumite conditii echilibrul biologic la acest nivel este perturbat, iar candida devine patogena, provocand infectiile candidozice.

Sunt multi factori care intervin in acest mecanism: sarcina (este o stare fiziologica dar scade imunitatea organismului); varstele extreme (copii foarte mici, batrani); scaderea imunitatii organismului in boli precum infectia HIV; bolile endocrine si metabolice precum diabetul zaharat si obezitatea; alcoolismul; neoplasmele; terapia antibiotica, corticoizii sistemici si diferite imunosupresoare, igiena precara, etc.

La sugarul mic, stomatita candidozica este frecventa datorita lipsei secretiei salivare, care incepe dupa primele 2 luni. Apare in primele saptamani de viata si poate fi rezultatul contactului din timpul nasterii cu vaginul infectat al mamei. Alte metode de contaminare ar putea fi folosirea de obiecte infectate precum tetinele sau biberoanele sau chiar contactul cu persoanele bolnave care il ingrijesc.

Boala apare ca o glosita (inflamatie a limbii), mucoasa linguala fiind eritematoasa, pe fondul careia se formeaza depozite alb-galbui, cremoase, grunjoase (asemanatoare laptelui batut), relativ bine delimitate. Aceste depozite albicioase pot fi detasate cu usurinta lasand la vedere o mucoasa rosie, erodata, uneori chiar sangeranda. In evolutie, acestea au tendinta de a conflua (de a se uni) formand pseudomembrane si se pot intinde de la nivelul limbii la mucoasa din jur, respectiv mucoasa gingivala, palatina, amigdale. Netrata, infectia se poate intinde la faringe, esofag si chiar tract respirator.

Tatamentul candidozelor cutaneo-mucoase este in primul rand local si trebuie insotit de o igiena atenta.

Se fac spalaturi cu diferite solutii care alcalinizeaza mediul, urmate de aplicarea de antiseptice locale si topice antifungice.

Terapia generala, orala sau injectabila, este rezervata numai cazurilor grave, cronice sau rezistente la tratamentul local si se face numai la indicatia medicului.De altfel, pentru evitarea diverselor complicatiilor este indicat ca intregul tratament sa fie la indicatia medicului si sub atenta supraveghere a acestuia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.