Ce fel de periute de dinti folosim?

0
70

Avand in vedere ca periajul dentar reprezinta cea mai importanta metoda de igienizare, vom vorbi in primul rand despre periutele dentare. Acestea pot fi de doua feluri: manuale si electrice.

Periutele manuale se pot folosi cu succes si au rezultate foarte bune daca se respecta tehnica de periaj indicata de catre medic, frecventa periajului (de 2 ori pe zi, in fiecare zi) si timpul alocat (3-5min).

Ele pot fi: dure, medii si moi.

• Periutele dure sunt indicate pacientilor cu gingii sanatoase dar trebuie folosite cu multa atentie pentru a nu provoca leziuni gingivale .

• Cele medii sunt recomandate pacientilor fara afectiuni parodontale, cu gingii sanatoase, neinflamate si elimina in parte riscul de a traumatiza gingiile printr-o presiune excesiva in timpul periajului.

• Periutele moi sunt indicate pacientiilor cu afectiuni parodontale, gingii inflamate si sangerande. In aceste cazuri periajul dentar se va realiza cu blandete si rabdare, fiind urmat de alte proceduri de igienizare cum ar fi dusul bucal, ape de gura cu clorhexidina (periodic si doar la recomandarea medicului, nu in fiecare zi).

Periutele electrice reusesc sa indeparteze foarte bine placa bacteriana, cu mai putin efort. Sunt indicate in special pacientiilor cu afectiuni psihice, motorii sau pacientilor cu diferite forme de handicap, care nu reusesc sa realizeze un periaj corect, dar nu numai. Se respecta aceleasi miscari ca si pentru periutele manuale, cu atentie, pentru a evita traumatizarea gingiilor.

Pentru copii se vor folosi periute specifice varstei. Igienizarea cavitatii orale la copii se incepe chiar dinaintea aparitiei primilor dintisori, cu blandete si cu periute speciale, realizand totodata si un masaj gingival pentru calmarea durerilor de eruptie dentara. Periutele electrice se pot folosi si la copii incepand cu varsta de 3 ani, doar sub supravegherea parintelui pana cand copilul se obisnuieste cu tehnica de periaj corecta.

Periuta dentara trebuie schimbata la 3 luni. Dupa fiecare utilizare periuta trebuie lasata la uscat. Capacele pentru periute impiedica acest lucru, pastrand un mediu umed care favorizeaza inmultirea bacteriilor. Unii specialisti recomanda utilizarea a 2 periute, una pentru dimineata si alta pentru seara, asigurandu-ne astfel ca folosim o periuta suficient de uscata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.