Ce presupune un consult psihiatric?

0
63
consult psihiatric

In cadrul unei consultatii de psihiatrie, medicul psihiatru solicita pacientului mai multe informatii care ii sunt necesare pentru a evalua, diagnostica si trata problema pentru care acesta i se adreseaza. Scopul acestui articol nu este cel de a descrie desfasurarea unei astfel de consultatii, ci acela de a atrage atentia asupra catorva lucruri care joaca un rol important in deciziile pe care medicul le va lua.

Motivele solicitarii consultului psihiatric

Descrieti ceea ce v-a determinat sa solicitati consultatia cu cuvintele dumneavoastra, fara a folosi termeni medicali. In acest fel, relatarea dumneavoastra va fi mai autentica si nu va mai crea confuzie. (de exemplu: „am venit la dumneavoastra pentru ca sufar de depresie” nu il va ajuta pe medic sa inteleaga ce anume va supara cel mai tare – ca sunteti trist, ca nu mai aveti chef de nimic, ca nu puteti dormi noaptea, ca nu mai aveti pofta de mancare, etc.)

Istoricul bolii psihiatrice

Episodul actual

Incercati sa va aduceti aminte cand ati inceput sa va simtiti rau, in ce context s-a intamplat asta si cum a evoluat pana in momentul prezent. (de exemplu: daca ati suferit un accident si dupa aceea ati inceput sa aveti tulburari de somn, dificultati de concentrare, sa fiti mai nervos, sa nu va mai faca placere sa va implicati in diferite activitati, etc.)

Daca urmati un tratament psihiatric in prezent spuneti-i medicului psihiatru ce medicamente luati, in ce doze, de cand, cand le-ati luat ultima data (de exemplu: daca tratamentul dumneavoastra include un medicament injectabil de tip depot – cu administrare o data la cateva saptamani – ar fi bine sa stiti denumirea medicamentului, doza acestuia, de cand il luati, la ce interval de timp, data ultimei injectii).

Episoade anterioare

Daca problema pentru care solicitati consultul este o problema mai veche, incercati sa va aduceti aminte cand anume a inceput, cum a evoluat, daca ati fost internat, ce tratamente ati urmat.

Daca ati mai luat medicamente incercati sa va aduceti aminte cum se numeau, in ce doze le-ati luat, ce perioada de timp si cum v-ati simtit cu ele. Aceste amanunte sunt importante in alegerea tratamentului (de exemplu: daca medicul afla ca un anumit medicament a determinat la dumneavoastra o reactie adversa importanta – de exemplu o reactie alergica – va sti sa nu vi-l mai recomande).

Antecedentele Personale

Este important sa cunoasteti si sa ii comunicati medicului psihiatru ce alte probleme de sanatate aveti si ce tratamente urmati pentru acestea. Daca sunteti femeie spuneti-i medicului psihiatru daca exista tulburari ale ciclului menstrual sau daca sunteti gravida. Aceste informatii ii sunt necesare pentru a putea alege nu numai medicamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastra, dar si doza acestuia.

Antecedentele Familiale

Este de asemenea important ca medicul sa stie daca in familia dumneavoastra de origine au existat probleme de sanatate.

Incercati sa fiti sincer – medicul psihiatru nu va judeca. (de exemplu: daca ati intrerupt tratamentul contrar recomandarilor primite spuneti-i acest lucru, deoarece aceasta poate explica de ce va simtiti iar rau).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.