Cum recunoastem accidentele vasculare cerebrale?

0
69
accident vascular

Accidentele vasculare cerebrale reprezinta a 3-a cauza de mortalitate in lume, dupa bolile de inima si cancer. Conform statisticilor, insa, in Romania se situeaza pe primul loc atat in ceea ce priveste mortalitatea, cat si invaliditatea majora, constituind astfel o mare urgenta neurologica.

Accidentele vasculare cerebrale sunt de doua tipuri: ischemice (cauzate de

reducerea aportului de sange intr-o anumita regiune a creierului, prin blocarea circulatie sanguine la acest nivel) si hemoragice (produse prin ruperea peretilor unor vase de sange). In urma acestor evenimente, alimentarea cu sange a unei regiuni cerebrale este intrerupta, in cateva minute survenind moartea celulelor nervoase. Din punct de vedere al frecventei, cu un procent de aproximativ 80%, accidentele vasculare cerebrale ischemice ocupa primul loc.

Factori de risc :

— Factori de risc nemodificabili: varsta (riscul se dubleaza la fiecare 10 ani dupa varsta de 55 de ani), rasa (riscul este mai mare pentru rasa neagra), sexul (mai frecvent la barbati decat la femei), istoricul familial (riscul este mai mare in familiile ai caror membri au suferit boli vasculare), alte evenimente vasculare in antecedente (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

— Factori de risc modificabili: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fibrilatia atriala, boli cardiace, obezitate, fumat (in asociatie cu contraceptivele orale sporesc riscul de accident vascular cerebral), drogurile, consumul de alcool in cantitati mari etc. Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc modificabil pentru accidentele vasculare cerebrale riscul persoanelor hipertensive fiind de aproape 6 ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, decat al celor cu valori tensionale normale.

Simptomatologie

Aparitia simptomatologiei, impune un consult medical de urgenta, orice amanare putand insemna diminuarea sanselor de a trai sau de a obtine o recuperare optima dupa acest eveniment.

Simptomatologia generala include debutul brusc al urmatoarelor fenomene: senzatie de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului (de regula pe o parte a corpului); confuzie, tulburare de vorbire sau deficit de intelegere a cuvintelor; tulburari de vedere precum vedere neclara, vedere dubla sau chiar orbire; tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului; durere puternica de cap instalata brusc (majoritatea formelor de accident vascular nu se asociaza totusi cu durerea de cap, exceptie facand hemoragia subarahnoidiana, tromboza venoasa cerebrala si ocazional hemoragia intracerebrala).

Simptomele accidentelor vasculare cerebrale hemoragice sunt similare celor produse de accidentele vasculare cerebrale ischemice, acestora insa li se adauga simptomele produse de tensiunea crescuta in creier (rezultat al sangerarii la acest nivel): greturi, varsaturi, ameteli, gat intepenit, incontinenta sfincteriana, coma.

Instalarea brusca a oricaruia dintre simptomele mai sus mentionate recomanda prezentarea de urgenta la medic !

Investigatii. In cazul unui accident vascular cerebral se duce o lupta contra-cronometru pentru supravietuire. Datorita abordarii terapeutice diferite, este esentiala diferentierea intre un accident vascular cerebral ischemic si unul hemoragic. Astfel, cea mai importanta metoda este tomografia computerizata, care va face diferenta intre cele doua tipuri de accidente vasculare cerebrale. Se recomanda efectuarea ei de urgenta daca exista suspiciunea unui accident vascular cerebral. Se mai poate face investigatii prin rezonanta magnetica nucleara in vederea depistarii extinderii leziunii, dar si in scopul precizarii recuperarii.

Tratamentul trebuie insituit rapid pentru a diminua lezarea cerebrala, pentru a spori sansele de supravietuire si implicit pentru a creste sansele de recuperare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.