Cum se manifesta dementa?

0
79
Cum se manifesta dementa?

Dementa reprezinta un sindrom clinic caracterizat printr-o deteriorare cognitiva globala, care implica un declin fata de nivelul anterior de functionare si care asociaza o gama larga de simptome psihice, psihologice si comportamentale.

Functiile cognitive afectate, in mod obisnuit, in demente sunt: memoria,

capacitatea de invatare, atentia, orientarea, calculul, limbajul, gandirea si judecata. Aceste tulburari ale functiilor cognitive sunt uneori precedate si aproape intotdeauna insotite de tulburari ale controlului emotional, modificari ale personalitatii, sau simptome psihiatrice (apatie, depresie, tulburari psihotice) si tulburari comportamentale.

Dementele sunt afectiuni frecvente, cu o pondere de 1% in populatia intre 60 si 64 de ani si intre 30-40% la cei care depasesc 85 de ani.

Simptomatologie:

– afectarea memoriei, cu scaderea capacitatii de a invata informatii noi si cu pierderea, in special a memoriei recente, nerecunoasterea persoanelor si a locurilor familiare.

– tulburari de personalitate: scaderea interesului pentru activitatile cotidiene, neglijarea auto-ingriirii (toaleta sau dusurile), iritabilitate, anxietate si ocazional depresie si atitudini paranoide.

– tulburari de limbaj (dificultate in gasirea cuvintelor adecvate in exprimarea gandurilor sau in denumirea obiectelor), dificultati in sarcinile cele mai simple: imbracat, gatit, etc., incapacitatea de a recunoaste obiecte, persoane – chiar membri ai familiei sau propria reflectie in oglinda, dificultate in abstractizare, in planificare, in adaptarea la sarcini noi.

Cauze: dementa de tip Alzheimer este cea mai des intalnita (~50%), dementa vasculara (15% se dezvolta in cazul unui accident vascular cerebral) se situeaza pe locul 2, dementa cu corpi Lewy, dementa asociata bolii Parkinson, dementa fronto-temporala. Alte cauze mai rare sunt: boli inflamatorii/ infectioase, boli metabolice, boli neoplazice, alcoolismul, unele tumori cerebrale, deficitul de vitamina B12, intoxicatia cu metale grele cum ar fi plumbul, scleroza multipla, etc.

Unele demente sunt progresive si permanente (boala Alzheimer, dementele vasculare), in timp ce altele sunt partial sau complet reversibile (dementele toxice si medicamentoase, dementele cauzate de infectii, de afectiuni metabolice, etc.)

Investigatii. Se poate pune diagnosticul de dementa pe baza unui istoric medical si a unei examinari fizice, a statusului mental si a testelor de laborator si imagistice. Analizele de laborator necesare: obligatoriu cele uzuale, cum sunt hemoleucograma, uree, creatinina, VSH, glicemie, transaminaze; se recomanda de asemenea, efectuarea ionogramei si investigarea functiei tiroidiene (TSH). In cazuri selectionate pot fi necesare analize specifice, cum ar fi teste serologice pentru boli infectioase, teste imunologice, probe toxicologice, etc. Investigatiile neuroimagistice ar trebui sa faca parte dintr-un diagnostic complet fiind util in special pentru excluderea altor patologii cerebrale. Ar fi de dorit efectuarea cel putin a unei tomografii computerizate cerebrale fara contrast. Se mai pot efectua IRM, EEG, precum si alte seturi de analize in vederea stabilirii etiologiei dementei.

Unele cazuri de dementa sunt cauzate de afectiuni medicale, care pot fi tratate, obtinandu-se o restabilire partiala sau totala a functiei mentale. In cazul in care dementa nu poate fi recuperata, obiectivul tratamentului este obtinerea unei cat mai bune calitati a vietii, atat pentru persoana afectata, cat si pentru persoanele de ingrijire.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.