Efectele consumului crescut de alcool asupra sistemului nervos

0
89
Silhouette of an alcoholic

Alcoolul reprezinta un drog incercat cel putin o data in viata de peste 80% din populatia generala a globului. In ciuda unor beneficii minime si pe termen scurt aduse de dozele mici de alcool, consumul repetat si in cantitati crescute conduce in cele din urma la alterarea starii de sanatate, scazand durata medie de viata cu aproximativ 10 ani, indiferent de sex, rasa sau conditii sociale.

O treime dintre consumatori, au inregistrat cel putin un episod de amnezie anterograda cu caracter temporar, aceasta constand in stergerea din memorie a evenimentelor petrecute in timpul in care individul s-a aflat in stare de ebrietate. O alta problema destul de des intalnita este reprezentata de afectarea stadiilor somnului, perioada REM si somnul profund fiind reduse, iar consumatorul inregistrand vise cu caracter de cosmar.

Abuzul sever poate produce tulburari de perceptie, manifestatii prin fenomene iluzorii si halucinatorii, ce pot fi vizuale, olfactorii, auditorii, tactile, adesea imbracand forma unor animale sau insecte imaginare.

In cazul persoanelor dependente se poate ajunge la neuropatie alcoolica, care se manifesta prin: amorteli si furnicaturi la nivelul membrelor, crampe musculare dureroase, tulburari de sensibilitate termica si dureroasa, disfunctie erectila, incontinenta urinara, diaree, constipatie, slabiciune musculara. Aceasta afectiune poate produce leziuni nervoase cu caracter permanent si progresiv, ducand la o alterare serioasa a calitatii vietii.

Aproximativ 1% dintre consumatori prezinta degenerare sau atrofie cerebeloasa, simptomatologia constand in instabilitate posturala si la mers, insotite sau nu de nistagmus (miscari involuntare si sacadate ale ochilor).

Ca urmare a deficitului de tiamina (vitamina B1) inregistrat la persoanele alcoolice, pot apare doua afectiuni extrem de grave: Sindromul Korsakoff (manifestat prin episod acut de amnezie anterograda si retrograda asociata cu fenomene confabulatorii) si Encefalopatie Wernicke (caracterizata prin oftalmoplegie, ataxie, confuzie si afectarea memoriei pe termen scurt). In cazul in care tratamentul este intarziat se poate ajunge la pierderea starii de constienta si instalarea comei.

Alcoolul poate fi de asemenea raspunzator de cresterea frecventei crizelor epileptice la persoanele cunoscute cu aceasta patologie sau poate fi chiar elementul care duce la declansarea primei crize convulsive.

La pacientii cu lung istoric de dependenta, in cazul intreruperii sau reducerii bruste a aportului de etanol se poate instala Delirium Tremens, reprezentand o criza caracterizata prin delir, halucinatii vizuale sau auditive majore, tremuraturi ale fetei si ale membrelor, transpiratii abundente, accelerare a ritmului cardiac, febra, aprecierea gresita a realitatii, agitatie psihomotorie severa, dereglari periculoase ale frecventei cardiace si tensiunii arteriale.

In timp, consumul de alcool poate cauza si alte afectiuni, precum: boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, boli de ficat (hepatite toxice, ciroze), litiaza biliara (calculi la nivelul colecistului), pancreatita sau diferite tipuri de cancer.

Singura solutie pentru iesirea din dependenta ramane abstinenta totala. Pe langa vointa e nevoie de suport psihologic si asistenta medicala pentru tratarea simptomelor date de sevraj (tremor, agitatie psihomotorie, obubilare).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.