Insomnia – cauze, simptome, tratament

0
149

Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn, caracterizandu-se prin dificultate in inducerea sau mentinerea somnului sau senzatia de somn neodihnitor, insuficient, de o calitate nesatisfacatoare.

In functie de durata, insomnia se clasifica in: tranzitorie (cu o durata sub o saptamana), intermitenta (episoade de insomnie ce apar la anumite intervale de timp) si cronica (cu manifestare in majoritatea noptilor).

Cauzele insomniei:

-la persoanele cu insomnie de tip tranzitor sau intermitent cauzele pot fi: situatii de viata stresante (pregatirea pentru un examen, divortul, schimbari la locul de munca etc.), conditii de mediu extreme (temperaturi ridicate sau coborate, mediu cu zgomote puternice), schimbari de fus orar, insomnia legata de altitudine crescuta, efecte adverse medicamentoase. Rezolvarea acestor situatii poate conduce la disparitia insomniei.

-majoritatea cazurilor de insomnie cronica au la baza o cauza de natura psihiatrica sau fiziologica cum ar fi: depresia (cea mai frecventa cauza), anxietatea, schizofrenia, insuficienta cardiaca, astmul bronsic, boala de reflux gastro-esofagian, hipertiroidismul, sindromul de apnee in somn, consumul de stimulante ce contin cafeina si nicotina, boala Parkinson, boala Alzheimer etc.

Insomnia afecteaza toate grupele de varsta, iar femeile par sa fie interesate mai des decat barbatii.

Incidenta tinde sa creasca odata cu varsta.

Persoanele cu risc inalt sunt: calatorii, elevii si studentii, femeile insarcinate, femeile in timpul menopauzei, alcoolicii, varstnicii.

Simptomele insomniei

Majoritatea persoanelor se plang de dificultate in a adormi sau de treziri frecvente pe timpul noptii, ceea ce conduce la o stare de stres ce poate agrava insomnia, ducand la cronicizarea acesteia.

Problemele cauzate de insomnie vor produce dereglari in activitatea zilnica manifestate prin: capacitate de concentrare scazuta, memorie slaba, tulburari de coordonare motorie, iritabilitate, relatii sociale deficitare, accidente auto etc.

Diagnosticul insomniei

O persoana suferind de insomnie de mai mult de trei saptamani va trebui sa se adreseze medicului, care va incerca sa identifice factorii ce conduc la instalara acestei probleme. Un examen amanuntit va include un screening cu privire la posibilele afectiuni de natura psihiatrica, a consumului de alcool sau droguri. Examenul clinic se va face cu atentie, insistandu-se pe componenta cardiaca si pulmonara.

Prognostic. Este extrem de variabil in functie de factorul determinant: astfel daca este vorba despre insomnie produsa de schimbarile de fus orar este de asteptat ca in decursul catorva zile problema sa se rezolve; daca intervin insa alte conditii medicale este nevoie de o evaluare atenta si de un tratament adecvat conditiei patologice, durata pana la remisia episoadelor de insomnie fiind greu de precizat.

Tratamentul insomniei

Cel mai adesea insomnia tranzitorie si intermitenta nu necesita tratament. Se pot prescrie totusi inductoare de somn cu durata scurta de actiune pe o perioada limitata de timp, obtinandu-se o ameliorare a somnului, dar si a tulburarii de concentrare de peste zi.

In cazul insomniei cronice trebuie mai intai identificata afectiunea de baza care o determina. La tratamentul afectiunii de baza se pot adauga hipnotice, care insa trebuiesc evitate insa atunci cand este posibil din cauza efectelor adverse.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.