Nevralgia trigeminala – o suferinta ce poate fi controlata

0
103

Nevralgia trigeminala reprezinta o afectiune unilaterala caracterizata prin durere paroxistica cu atacuri de scurta durata, lancinanta ca un soc electric, aparuta brusc, limitata la teritoriul de distributie al nervului trigemen. Evolutia poate fi variabila, cu remisiuni (perioadele asimptomatice pot dura saptamani, luni sau ani), cu aparitia unor perioade dureroase tot mai lungi sau persistenta unui fond dureros permanent.

Diagnosticul clinic se stabileste pe aparitia unei dureri cu urmatoarele caractere:

– aparitia in teritoriul nervului trigeminal cu afectarea ramului maxilar, mandibular, oftalmic, unilateral, bilateral;

– durere paroxistica cu durata scurta de cateva secunde pana la 2 minute;

– durerea poate sa apara spontan sau declansata de anumiti factori triggeri (la atingere, spalat, ras, barbierit, fumat, vorbit, mancat, mestecat, spalatul dintilor, baut, pieptanat);

– caracterul durerii are aspect de soc electric, cu debut si sfarsit brusc;

– exista zone trigger la stimularea carora (prin stimuli triggeri) se declanseaza durerea (mucoasa jugala, gingivala, menton, aripa nasului);

– poate prezinta semne asociate (spasm palpebral, congestie hemifata, hiperlacrimare);

– nu asociaza modificari obiective in teritoriul nervului trigeminal.

Totodata, pentru excluderea unei patologii intracraniene sau a unei nevralgii simptomatice, se recomanda efectuarea unor investigatii radiologice/imagistice (IRM cerebral).

Diagnosticul diferential se face cu diverse afectiuni cum ar fi durerea faciala atipica, migrena, afectiunile articulatiei temporo-mandibulare, tumori cerebrale, nevralgia postherpetica, dar in principal cu nevralgia simptomatica ce se poate datora unor cauze tumorale, vasculare, toxice, traumatice faciale sau dentare, infectioase si inflamatorii (abcese dentare), sleroza multipla. In aceste situatii durerea persista surda intre accese si asociaza tulburari obiective de sensibilitate sau de reflexe in teritoriul nervului trigeminal sau in teritoriul altor nervi cranieni.

Prima linie de tratament in nevralgia trigeminala este farmacologica si realizeaza controlul durerii, dar nu previne atacurile.

Tratamentul medicamentos presupune utilizarea de antiepileptice (carbamazepina, gabapentin, oxcarbamazepina, lamotigina, fenitoin) in doze ce se cresc progresiv pana la controlul durerii dar fara aparitia efectelor secundare; baclofen; antidepresive (in principal amitriptilina).

Tratamentul chirugical se recomanda in caz de esec al terapiei medicamentoase (ameliorarea insuficienta a durerii sau efecte adverse severe) si presupune metode percutane la nivelul ggl Gasser, decompresie microvasculara la nivelul fosei posterioare sau radiochirugie gamma knife. Succesul terapiei depinde de alegerea unui moment optim al interventiei si tehnica chirurgicala cea mai potrivita.

Recomandari pentru pacient: mestecat pe partea sanatoasa, evitarea atingerii tegumentelor fetei, evitarea curentilor de aer cald sau rece. Adresati-va medicului daca durerea persista sau apar semne noi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.