Somnul si tulburarile sale

0
80

Somnul reprezinta o stare normala a organismului si este un proces necesar pentru o viata normala. Ritmul circadian care inseamna ”aproximativ o zi” ( circa – aproximativ ; dies – zi) reprezinta alternarea dintre starea de veghe si somn. Ritmul somn – veghe este reglat la nivelul sistemului nervos central.

Pe encefalograma somnul normal se desfasoara in mai multe stadii de profunzime plus somnul REM ( somnul cu unde rapide) – in această perioadă subiectul este foarte agitat, cu mişcări oculare şi cu modificări fiziologice diferite de cele din faza de somn lent .

Stadiul 1 al somnului este stadiul de tranzitie si este raspunzator de scurtele episoade de somnolenta din starea de veghe, dar si de intrarea in stadiile urmatoare ale somnului. Somnul profund si odihnitor din stadiile 3 si 4 apare la copii si la adultii tineri, el disparand treptat, in general dupa varsta de 50 de ani ( persoanele varstnice se trezesc frecvent de cateva ori in cursul noptii).

Necesitatile de somn la persoanele sanatoase variaza in limite largi de la 4-5 ore pe zi la 9-10 ore.

Exista numerosi factori care pot interfera cu durata normala a somnului. Astfel exercitiile fizice moderate ne pot face sa adormim mai repede si sa avem un somn mai lung si mai adanc. In schimb anxietatea, depresia, anumite probleme care ne preocupa, unele medicamente (cofeina), febra, durerea acuta fizica, unele boli cardiopulmonare, schimbarea de fus orar pot contribui la tulburari ale somnului.

Principalele tulburari ale somnului sunt : insomnia, hipersomnia, narcolepsia, etc.

Insomnia poate avea diverse aspecte. Persoanele in varsta dorm mai putin satisfacator decat cele tinere, unele persoane pot sa adoarma foarte greu iar altele se trezesc in plina noapte sau foarte de dimineata. In insomnia severa persoana ajunge sa doarma 3-4 ore pe zi sau chiar mai putin iar aceasta poate duce la scaderea proceselor mentale.

In insomnia cu debut recent bolnavul trebuie linistit si incurajat si ajutat pe cat posibil sa isi rezolve problemele medicale sau psihologice. Pot fi utile si anumite sedative usoare dar acestea pot fi prescrise doar de medic dupa un consult amanuntit. In general formele de insomnie cronica sunt greu de tratat deoarece cele mai multe medicamente folosite dau in timp toleranta ( nu isi mai fac efectul la aceea doza).

Alcoolul nu este indicat a fi consumat in scop sedativ deoarece desi ne face sa adormim mai repede, reduce durata somnului, produce senzatii neplacute la trezire (mahmureala) si produce toleranta ceea ce duce la consum din ce in ce mai mare pentru a obtine efect.

Hipersomnia reprezinta cresterea duratei somnului cu 20-30% fata de normal. Poate avea ca si cauza o oboseala foarte mare, o stare depresiva sau o afectiune neurologica severa.

Narcolepsia este o tulburare cronica de cauza necunoscuta caracterizata prin episoade scurte, care se repeta, de somnolenta necontrolabila. Debuteaza la tineri, in jurul varstei de 20 de ani si se poate manifesta prin atacuri de somn (aparitia brusca, necontrolabila si in momente neprevazute a unor perioade de somn).

Alte tulburari ale somnului care apar in general la persoane normale sunt : enurezisul (scaparea involuntara de urina in timpul somnului la copii peste 5-6 ani), cosmarurile, somnambulismul (mersul in somn) sau vorbitul in somn. Aceste tulburari apar mai frecvent la copii si pot fi accentuate de o stare de tensiune, anxietate, probleme psihologice. Multe dintre aceste tulburari inceteaza in adolescenta sau la varsta adulta.

Sindromul ”picioarelor agitate” este caracteristica persoanelor in varsta si este caracterizata de o agitatie generala a corpului care poate sa apara inainte de a adormi sau poate intrerupe somnul. Desi nu exista tratament specific evitarea meselor bogate seara si evitarea consumului de alcool pot fi folositoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.