Cauzele sterilitatii masculine

0
69

Sterilitatea sau infertilitatea defineste incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de raporturi sexuale regulate, de 2 sau 3 ori pe saptamana, fara a folosi metode contraceptive si afecteaza aproximativ 15 -20% din cuplurile casatorite. O treime din cazurile de infertilitate se datoresc barbatului, o treime femeilor, iar restul sunt cauze comune.

In functie de varsta partenerilor se vor incepe investigatiile, astfel in cazul unui cuplu trecut de 35 de ani se vor incepe dupa 6 luni de sex neprotejat.

Spermatozoidul este celula sexuala masculina, iar spermatogeneza reprezinta formarea spermatozoizilor de catre testicul. Numarul spermatozoizilor pe ml ejaculat variaza intre 60 de milioane si 120 de milioane. De cele mai multe ori, infertilitatea este datorata numarului prea mic de spermatozoizi sau de calitatea acestora.

Oligospermia reprezinta prezenta a mai putin de 20 de milioane de spermatozoizi pe ml de lichid ejaculat.

Azoospermia reprezinta absenta spermatozoizilor.

Foarte multe afectiuni existente in antecedentele barbatului pot sa afecteze spermatogeneza.

Existenta unor traume testiculare, infectii testiculare, factori ambientali (caldura excesiva, radiatii, chimioterapia), medicamentele (steroizii anabolizanti, cimetidina, spironolactona) pot afecta spermatogeneza si pot duce la infertilitate.

Pierderea libidoului asociata cu cefalee si tulburari vizuale pot fi cauzate de o tumora hipofizara (hipofiza – glanda endocrina care secreta hormoni).

O alta cauza de infertilitate poate fi ejacularea retrograda (sperma, in loc sa fie proiectata afara, refuleaza catre vezica urinara).

Investigatiile de laborator cuprind analiza lichidului seminal (spermei) si investigarea functiei endocrine.

Lichidul seminal pentru analiza se recolteaza dupa 72 de ore de abstinenta si trebuie analizat la cel mult o ora de la recoltare. Concentratia de spermatozoizi sub 20 de milioane este considerata anormala. Volumul seminal normal este intre 1.5 si 5ml, iar mobilitatea si morfologia sunt considerate normale cand cel putin 50-60% din spermatozoizi sunt mobili si peste 60% au morfologie normala. Tulburarile de motilitate pot sa aiba drept cauza prezenta anticorpilor antispermatici sau unele infectii, iar morfologia (forma spermatozoidului) poate fi alterata datorita unui varicocel (dilatarea venelor spermatice), infectiilor sau expunerii la anumite substante toxice.

Investigarea functiei endocrine este importanta in cazul in care numarul de spermatozoizi este mic si consta in determinarea nivelurilor FSH-ului, LH-ului (hormoni secretati la nivelul hipofizei) si testosteronului. Cresterea FSH si LH insotite de valori ale testosteronului scazute sunt caracteristice pentru insuficienta testiculara primara care de obicei nu are tratament. Daca FSH-ul, LH-ul si testosteronul sunt scazute este vorba de insuficienta testiculara secundara care poate fi tratata.

Tratamentul sterilitatii masculine depinde in primul rand de cauza si consta in: masuri generale (educarea cuplurilor pentru a avea act sexual in momentul ovulatiei femeii, evitarea expunerii la substante toxice si medicamente, evitarea folosirii spermicidelor, tratarea infectiilor urogenitale), tratamentul hormonal, tratamentul ejacularii retrograde, tratarea varicocelului daca este cazul, corectarea obstructiei ductelor deferente.

In cazul barbatilor la care tratamentul nu a reusit sa rezolve problema exista mai multe tehnici de reproducere asistata. Dintre acestea enumeram: insamantarea intrauterina, fertilizarea in vitro si transferul intrafalopian al gametilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.