Coxartroza – indicatii terapeutice

0
104
Coxartroza
Coxartroza

Dintre bolile degenerative reumatice, artroza afecteaza frecvent soldurile, unilateral sau bilateral, cu durere si impotenta functionala (adica imposibilitatea efectuarii anumitor miscari). Aceasta afectiune poarta denumirea de coxartroza, etichetata ca fiind cea mai frecventa boala cauzatoare de dureri de sold la indivizii de peste 40 de ani.

Spre deosebire de alte localizari ale artrozei care sunt mai frecvente la femei, coxartroza afecteaza in primul rand barbatii, marea pondere a pacientilor fiind cei cu varsta peste 60 de ani.

Coxartroza poate fi primitiva (adica fara o cauza anume, pe o articulatie intacata anterior) sau secundara unor malformatii congenitale a soldului sau alte afectiuni(cum ar fi osteonecroza aseptica de cap femural).

Bolnavii prezinta dureri cu diferite localizari asa cum ar fi:

a. regiunea inghinala („stinghie” popular) cu iradieri pe fata anterioara a coapsei;

b. regiunea trohanteriana (soldul in partile laterale) cu iradiere pe fata externa a coapsei;

c. dureri in regiunea fesiera cu iradiera pe fata posterioara a coapsei.

Durerea se agraveaza la mers, este mai accentuata la sfarsitul zilei si se calmeaza la repaus.

Impotenta functionala (limitarea sau imposibilitatea de a efectua anumite miscari) este variabila, dar intotdeauna progresiva.

Cei cu boala mai avansata schioapata si au atrofie (micsorare) de muschi fesieri.

Diagnosticul de coxartroza se pune radiografic si medicul reumatolog este cel care va indica tratamentul acestei boli invalidante.

In linii mari tratamentul urmareste combaterea durerii, stabilizarea procesului degenerativ si pastrarea mobilitatii articulare si cuprinde:

1. combaterea factorilor de risc de instalare si agravare a bolii, si anume: obezitatea – care duce la o supraincarcare a articulatiilor soldului, conditiile nefavorabile la locul de munca (frig, umezeala, manevrarea de greutati mari si a pozitiilor incomode);

2. tratament fizioterapic: impachetari cu parafina, ionizari, magnetodiafluxul, bai sulfuroase;

3. tratament medicamentos:

a. antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, indometacin, ibuprofen, ketoprofen), antalgice (paracetamol, tramadol). Atentie insa ca se dau perioade scurte (3-5 zile) si cu precautie la bolnavii ce au ulcer, gastrite. De asemenea se pot folosi aceste substante sub forma de supozitoare, in functie de toleranta fiecarui bolnav in parte (diclofenac, ketonal).

b. geluri si creme ce contin antiinflamatoare nesteroidiene (gen diclosal, apireven, saliform);

c. in crizele puternice se pot da corticoizi periarticular (diprophos sau tramcinolon);

d. si nu in ultimul rand, de ajutor in coxartroza sunt suplimentele alimentare ce contin glicozaminosulfat si condroitin sulfat (ce ajuta la regenerarea articulatiilor), sau ce contin extracte de cartilaj de rechin;

e. In cazurile vechi, severe, coxartoza are indicatie chirurgicala (protezare totala de sold).

Coxartroza este o boala invalidanta; asadar, daca aveti peste 40 de ani, sunteti barbat si aveti dureri de sold in mod frecvent trebuie sa va prezentati la medic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.