Acneea vulgara – o problema a pielii. Ce solutii ni se propun?

0
135
Acneea vulgara
Acneea vulgara

Tabloul clinic in acneea vulgara este caracterizat printr-un polimorfism al leziunilor, adica coexistenta mai multor tipuri de leziuni. Acestea apar mai ales pe fata, spate si piept.

Primele apar leziunile neinflamatorii si anume comedoanele. Comedoanele sunt puncte albe – comedoane inchise, vizibile mai usor cand intindem cu mana pielea din regiunea afectata si puncte negre – comedoane deschise.

Comedoanele sunt elementele caracteristice in asa numita acnee comedoniana, cand apar in numar mare mai ales pe fata (frunte, nas, obraji), insotite de seboree (excesul productiei de sebum). In aceasta etapa nu sunt elemente inflamatorii sau sunt in numar foarte mic.

Leziunile inflamatorii din cadrul tabloului clinic al acneei pot fi superficiale – papule (elevare palpabila a tegumentului) si pustule (acumulare de material purulent) sau leziuni profunde – noduli si chiste.

Folosim termenul de acnee papulo – pustuloasa cand predomina leziunile inflamatorii superficiale, insotite de comedoane putine la numar.

Forma grava de acnee vulgara este acneea conglobata, in care toate leziunile coexista, cu predominenta papulo – pustulelor acoperite de cruste, noduli si chiste. Chisturile se pot rupe si exterioriza un material fetid. Aceasta forma afecteaza mai mult barbatii tineri si apare pe fata, spate si torace, dar se poate extinde si la brate, coapse sau fese.

Leziunile postinflamatorii sunt reprezentate de pete hiperpigmentate sau cicatrici mai mult sau mai putin impresionante.

Tratamentul tuturor acestor forme de acnee este foarte variat si implica o colaborare foarte stransa intre medic si pacient, rezultatul fiind cu atat mai favorabil cu cat pacientul se prezinta mai aproape de debutul leziunilor si este mai constiincios in urmarea tratamentului. O curatare cat mai buna, dar in acelasi timp blanda a tenului cu probleme este de mare ajutor. Folosirea cosmeticelor adecvate tenului acneic este necesara. Formele usoare ale bolii beneficiaza de un tratament topic (local), iar in cele mai severe se poate impune si tratament sistemic. Se folosesc agenti topici anticomedogenici, care fac un usor peeling, topice antibiotice sau topice antiseboreice ca, de exemplu, retinoizii.

Ca si tratament, pe cale sistemica, amintim anticonceptionalele, antibioticele sau retinoizii sistemici. Toate aceste terapii trebuie accesate numai la indicatia medicului dermatolog si sub supravegherea repetata a acestuia.

Leziunile postinflamatorii din fericire unele dintre ele, cum sunt leziunile hiperpigmentare se imbunatatesc, chiar dispar cu trecerea timpului. Dermabraziunea poate fi o solutie adjuvanta, crioterapia pentru leziunile nodulo-chistice, injectare de colagen la nivelul cicatricilor sau fototerapia.

Un rol deosebit de important il are suportul emotional dat de cei din jur, familie, prieteni.

Datorita impactului psihosocial major pe care il are afectiune asupra pacientului, acesta se poate interioriza, izola si chiar suferi adevarate stari depresive.

In concluzie, acneea vulgara este o boala de cele mai multe ori usoara, aparuta la o varsta critica, cu urmari care pot ramane pe tot restul vietii si trebuie tratata cu deosebita atentie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.