Care sunt cauzele albirii parului?

0
79
firele albe cauze simptome si remedii naturale
firele albe cauze simptome si remedii naturale

Albirea parului – incaruntirea sau canitia – este o manifestare fiziologica a procesului de imbatranire. Albirea parului traduce o pierdere a pigmentului din firul de par, ca urmare a reducerii progresive a functiilor melanocitelor. De fapt se produce o diluare progresiva a pigmentului, producand o scara de culoare pana la alb.

Exista aceasta dilutie specifiva a pigmentului la nivelul firului de par incaruntit, consecinta fiind modificarile de culoare observabile atat la diverse nivele ale aceluiasi fir de par, cat si la diferite fire de par.

Pierderea culorii parului se asociaza si cu scaderea si eventual chiar incetarea activitatii tirozinazei la nivelul bulbului de par inferior.

Pe scurt, baza fiziologica a albirii o reprezinta incapacitatea melanoblastelor din stratul germinativ al bulbului pilos de a forma pigment melanic, incapacitate care poate sa fie temporara, dar de cele mai multe ori permanenta, ceea ce se traduce prin albirea progresiva si definitiva.

Fenomenul canitiei nu este insa specific imbatranirii, fiindca se poate intalni si la tineri, situatie in care nu mai putem vorbi de o semnificatie fiziologica de imbatranire in sens strict.

Procesul de albire a parului poate sa fie in unele cazuri reversibil, asa cum se intampla in cursul bolii Addison –insuficienta glandelor corticosuprarenalelor. Aici este vorba de o boala endocrina.

In general, incaruntirea este lenta, progresiva si permanenta. Un factor cert care intervine in determinismul canitiei este ereditatea. Varsta de aparitie a canitiei este dependenta de genotip, dar poate sa fie influentata si de factori dobanditi.

Primele fire albe apar de obicei la tample si in urmatorii ani se extind din aceasta regiune in celelalte zone ale scalpului, mai intai pe vertex si pe urma in regiunea occipitala.

Uneori barba si mustatile incaruntesc mai devreme decat scalpul. Pe de alta parte, parul pubian si cel axilar pot sa isi mentina pigmentul si la varste inaintate, cand scalpul este complet alb.

Incaruntirea completa apare mai repede la cei cu par deschis la culoare. Exista variatii individuale privind varsta debutului si rata de progresie. In medie, canitia incepe progresiv de la 35 de ani si devine completa, cel mai adesea, in jurul varstei de 60 de ani. La rasa neagra, procesul de imbatranire al firului de par incepe ceva mai tarziu, pe la 44 de ani.

Varsta de aparitie si instalarea canitiei delimiteaza mai multe forme: cea „fiziologica” sau normala, cu debut in jurul a 35 de ani; cea „prematura” cu debut intre 20-30 de ani sau chiar inainte de 20 de ani si o forma „rapida”, cu aparitie in decurs de ore-zile, neadmisa unanim.

Canitia precoce nu are o semnificatie patologica. Pe de alta parte, aparitia prematura si relativa raritate nu ii pot indreptati un caracter fiziologic in sens obisnuit. Canitia precoce poate sa fie ereditara sau dobandita. Canitia precoce ereditara este data de o gena si apare la indivizi absolut normali si chiar cu tendinta marcata de longevitate. Primele fire albe apar dupa 20 de ani, cu albirea progresiva in urmatorii ani, fara a afecta sprancenele si genele.

Canitia precoce poate sa fie un semn timpuriu in unele boli cum ar fi anemia pernicioasa, bolile tiroidei, progeria copilului, etc.

Canitia precoce patologica poate sa apara in epilepsie, dementa precoce, psihoza maniaco-depresiva, boli genetice rare complexe, dar si in boli endocrine. Chiar unele migrene persistente, stari febrile prelungite, neoplazii pot sa fie cauza unei canitii precoce sau cresc viteza de albire intr-o canitie fiziologica.

Canitia acuta este o forma deosebita, nerecunoscuta de totii autorii, o albire care apare „peste noapte”, in urma unor stari de stres emotional extrem, in fata unor catastrofe. Se descrie o forma partiala afectand doar o jumatate a scalpului si o forma difuza.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.