Cum se manifesta dermatita seboreica? Care este tratamentul potrivit?

0
86
dermatita seboreica
dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o eczema cronica, localizata in zonele bogate in glande sebacee ale corpului (scalp, partea centrala a fetei, partea superioara a toracelui).

Este probabil una dintre cele mai intalnite eczeme, nefiind o afectiune grava in majoritatea cazurilor, dar este o boala sacaitoare, cu implicatii estetice.

Afectiunea este mai frecventa la nou-nascuti si la adultii tineri. Nu se cunoaste cauza exacta de aparitie, dar au fost incriminati mai multi factori : o levura – Pityrosporum ovale prezenta mai ales la indivizii cu matreata (descuamarea vizibila a scalpului), seboreea (excesul productiei de sebum), unele boli neurologice cum ar fi Boala Parkinson, unele afectiuni interne (obezitate, ischemie miocardica), infectia cu virusul HIV, stresul, alcoolismul.

Cum se manifesta? La adulti afectiunea implica scalpul, unde matreata reprezinta un semn precoce de aparitie a bolii, ulterior evoluand spre eritem folicular si placi eritematoase, bine delimitate, acoperite de scoame grase. Leziunile pot depasi linia parului spre frunte, retroauricular si ceafa. La nivelul fetei sunt afectate partile mediale ale sprancenelor, spatiul intersprancenos, pleoapa superioara, pliurile nasolabiale. Pe trunchi apar leziuni asemenatoare celor de la nivelul fetei, preponderent la nivel toracal superior, sunt mai adunate si pot fi asemuite unor petale de flori. De asemenea, pot fi afectate si zonele flexurale ale corpului. Leziunile sunt insotite de prurit si disconfort local.

Ca si tratament exista o varietate de sampoane antimatreata, care se pot folosi cu succes la nivelul scalpului, sampoane care actioneaza asupra P. Ovale. In forma acuta, la nivelul fetei si trunchiului se folosesc unguente antiseboreice si dermatocorticoizi cu potenta mica. In cazurile mai severe se poate utiliza un medicament antifungic oral. Tratamentul necesita rabdare si consecventa din partea pacientului, fiind un tratament de intretinere. Trebuie avuta o mare grija in folosirea topicelor din clasa dermatocorticoizilor, acestia ar trebui folositi numai la indicatia dermatologului, fara a se face abuz. Afectiunea nu dispare, dar se poate tine sub control.

Dermatita seboreica a nou-nascutului apare in primele luni de viata, cand glandele sebacee sunt inca sub influenta hormonilor materni, cu caracter autolimitant, si se manifesta prin placi eritematoase acoperite de scoame grase la nivelul scalpului si zonelor flexurale ale corpului, insotite de o inflamatie mai ales in zonele intertriginoase (flexuri). Ca si tratament se pastreaza tegumentul cat mai uscat, fara a fi iritat prin spalari agresive. Se folosesc solutii decapante, mai ales la nivelul scalpului, diferite creme si uleiuri speciale, solutii antiseptice, avand grija sa nu se suprainfecteze, mai ales, zonele flexurale.

In concluzie, dermatita seboreica este o afectiune care necesita o buna colaborare intre medicul dermatolog si pacient si multa rabdare in aplicarea tratamentelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.