De ce ne cade parul?

0
61
de ce ne cade parul
de ce ne cade parul

De ce ne cade parul? – acesta este o intrebare foarte frecventa pe care orice dermatolog o aude cel putin odata pe zi!

,,Stiti d-na/d-nul dr., eu aveam un par fantastic de des la 30 ani, dar acum, la 70 de ani este jumatate din el – sau – zilnic la pieptanat sunt ingrozit/ingrozita sa numar firele cazute!” etc.

Exceptand cauzele pur dermatologice, care duc la caderea accentuata si chiar ireversibila a parului (lupusul eritematos, pemfigus cu afectare scalp, micoze extinse neglijate, iradieri/cure citostatice post cancere, etc.), trebuie spus din start, ca este foarte normal ca parul de la nivelul scalpului sa ne cada!

Pentru a creste noi fire, cele „batrane” trebuie sa le cedeze locul celor tinere.

Parul nostru parcurge un ciclu fiziologic, normal. Astfel, parul nostru creste, stagneaza o perioada si apoi cade. Ciclul se reia de nenumarate ori, pe parcursul vietii. Aceste faze sunt stiintific vorbind: anagen (faza de crestere), catagen (faza de stagnare) si telogen (faza de cadere).

Faza de cadere, telogen, in mod normal, dureaza cateva luni de zile. Efluvium telogene este denumita dermatologic caderea accentuata a parului, dar in limite fiziologice. Este normal sa cada zilnic pana in aproximativ 100 de fire de par.

Trebuie bine inteles ca: fiecare individ se naste cu o mostenire genetica fixa de fire de par. Mai bine zis, de foliculi pilosi, din care cresc firele de par. Unii dintre noi avem ceva mai multi folicului decat altii. Asta ar veni ‘popular’ zis, ca unii dintre noi avem parul mai des si cu fir mai viguros decat alti semeni, care au par mai fragil, mai tern. Dar asa am fost conceputi genetic si nici un tratament, cu exceptia implantului de par, nu va modifica aceste lucruri. Ma refer, tin sa precizez, la persoane normale, fara boli debilitante sau sindroame genetice, in al caror tablou clinic este bine statuata lipsa accentuata a firelor de par.

Multe mame tin in mod deosebit sa isi tunda copiii extrem de scurt, in mod repetat, sperand ca ulterior, le va creste o „claie de par”. Nimic mai fals! Vor creste tot atatia peri, cat ar fi crescut si fara celebrul tuns „perie”!

Parul nostru creste o data cu noi, o data cu modificarile hormonale, prin care orice om trece. Si parul nostru trece prin modificarile acestea hormonale, in plus la femei, mai trece si prin perioadele de sarcina, adevarate furtuni hormonale.

Toate tratamentele de „frumusete” la care ne supunem parul nu fac decat sa il distruga. Foliculi pilosi noi nu ne putem crea fara implant de par, dar inversul situatiei, sa ne distrugem foliculii existenti – este usor de facut. Cum? Simplu, vopsindu-ne cat mai des, periindu-l brutal si agresiv, sufocandu-l cu geluri, spume, intanzandu-l cu placa sau ondulandu-l fortat, prin solutii de permanent.

Parul nostru este sensibil la atmosfera poluanta, la stres prelungit, la alimentatie deficitara, la interminabile cure de slabit. Parul nostru este sufocat de caciuli, fesuri, batice, pe care unii dintre noi suntem obligati sa le purtam la locul de munca sau pentru ca facem parte din anumite comunitati. Scalpul transpira, se colonizeaza cu germeni patogeni, se sufoca pur si simplu, iar acest lucru se va vedea prin caderea firelor de par.

Este o lege simpla a naturii, totul se naste pentru a muri! Tot ce este viu se naste, creste, imbatraneste si moare. Nici pielea, nici parul, din pacate, nu fac exceptie de la regula. Pur si simplu trebuie sa acceptam ca, in mod insesizabil, dar constant, podoaba noastra capilara se imputineaza.

Precizez inca o data, ma refer la un individ normal, fara boli de piele sau de par.

Trebuie sa ne uitam la linia noastra genetica, sa vedem cum au parul predecesorii nostri. Daca tatal si bunicul nostru au alopecie, chelie popular zis, din pacate, ne vom incadra, ca barbati, cam tot pe acelasi drum. Exista, ca peste tot, si exceptii, dar linia genetica, in general, se urmeaza.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.