Dermatita de contact

0
96
Dermatita de contact
Dermatita de contact

Dermatita de contact este o afectiune inflamatorie a pielii aparuta dupa expunerea repetata la anumite substante iritante sau alergene si caracterizata prin aparitia de papule (‘blande’- popular), prurit care poate fi sever, zone uscate si rosii cu vezicule ce contin un lichid clar si apoi cruste, durere si/ sau sensibilitate la nivelul zonei de contact cu iritantul/ alergenul. Dermatita nu este o afectiune contagioasa sau amenintatoare de viata, dar poate fi foarte incomoda.

In functie de factorul cauzator al dermatitei de contact aceasta se clasifica in: dermatita de contact iritanta si dermatita de contact alergica.

Dermatita de contact iritativa este forma cea mai comuna produsa de contactul cu o substanta iritativa: sapunuri dure, solventi chimici, cosmetice sau alte produse pentru piele inclusiv deodorante. Zonele frecvent expuse sunt mainile, degetele si/sau fata. Severitatea dermatitei de contact iritative depinde de perioada de expunere si de concentratia substantei iritative. Unii iritanti puternici ca inalbitorii sau substantele acide pot cauza reactie inflamatorie dupa o singura expunere.

Dermatita de contact alergica apare la contactul cu o substanta (alergen) si se caracterizeaza prin inrosire a pielii, papule si uneori vezicule. Alergenii care in mod frecvent dau dermatita de contact alergica sunt: cauciuc, metale (nichel), bijuterii, parfumuri, cosmetice, coloranti pentru par, iedera. Sensibilizarea la alergenii puternici se face dupa o singura expunere, iar la alergenii mai slabi necesita mai multe expuneri ani de zile pentru a produce alergie.

Unele substante produc dermatita de contact alergica doar daca, dupa aplicare, pielea se expune la soare (dermatita fotoalergica). Aceste substante sunt: ingrediente din cremele si uleiurile cu protectie solara, unguentele care contin antiinflamator non-steroidian, hidrochlorotiazida (diuretic). Unele polenuri cum este cel de buruieni si insecticidele pot de asemenea sa produca dermatita de contact.

Dermatita de contact ocupationala apare atunci cand exista expunere la alergeni sau iritanti la locul de munca. Expunerea frecventa la apa, chimice, uleiuri, combustibili, coloranti, agenti de curatare, ciment umed, solventi sau pulberi industriale (ciment, rumegus, praf de hartie) poate duce la dermatita de contact ocupationala.

Cheia succesului in tratamentul dermatitei de contact este identificarea factorului cauzator. Daca din istoricul bolii nu este identificat factorul declansator atunci se va face testarea patch, care consta in aplicarea pe piele a unor plasturi adezivi care contin posibili alergeni sau substante iritante. Patch-urile raman pe piele timp de 36 de ore, timp in care, se observa daca apare reactie alergica la una dintre substantele aplicate.

Tratament: evitarea iritantului sau alergenului este prima masura si cea mai importanta. Remiterea dermatitei se observa in 1 – 2 saptamani de la evitarea contactului cu iritantul sau alergenul. Aplicarea de creme cu hidrocortizon sau de comprese reci si umede reduce pruritul si inflamatia. Corticoterapia orala este rezervata cazurilor severe, iar antihistaminicele se administreaza pentru ameliorarea pruritului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.