Dermatita seboreica

0
115
Dermatita seboreica
Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o eczema cronica, caracterizata prin scuame, cruste aparute pe un fond eritematos, galbene si grasoase sau uscate, localizate in zonele bogate in glande sebacee: scalp, fata, toracele anterior si posterior, zonele intertriginoase (axilar, sub sani, regiunea anogenitala, intre degete). Se pare ca exista o influenta hormonala, androgenica, care se asociaza frecvent cu micoze, in special la nivelul zonelor intertriginoase – Candida albicans, pe scalp – Pitiriazis capitis sau steatoides si pe torace – Malasezia furfur.

La nou-nascut afectiunea se datoreaza hormonilor androgeni transmisi de la mama, iar principalul semn este prezenta scuamelor sau crustelor pe un fond de eritem (roseata) la nivelul scalpului, obrajilor, sprancenelor, santului nazolabial, zonelor de flexie proximale. Boala debuteaza la scurt timp de la nastere, de obicei copilul este asimptomatic, linistit, datorita absentei pruritului.

La adolescent si adult leziunile (scuame, cruste) se localizeaza frecvent la nivelul scalpului, sprancenelor si santurilor nazale. Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional.

La nou-nascut trebuie diferentiata de dermatita atopica, al carei debut apare la 3 luni de la nastere, copilul este agitat datorita pruritului intens, iar leziunile constau in papule si vezicule pe un fond eritematos localizate la nivelul obrajilor si zonelor de extensie ale membrelor. La adult diagnosticul diferential se face cu micoze, psoriazis, dermatita de contact, erythrasma, lupus eritematos sistemic.

Tratament: datorita asocierii frecvente cu micozele prima linie de tratament consta in administrare topica sau orala de antifungice. Tratamentul difera in functie de zonele afectate:

  1. Scalp:
    • In formele usoare se recomanda spalare cu sampon pe baza de Seleniu si Ketoconazol – indeparteaza lipidele de la suprafata scalpului, care constituie nutrienti pentru fungi.
    • In formele mai proeminente: seara se aplica solutie Acid Salicilic 2 – 5% (in functie de gradul de descuamare) iar in dimineata urmatoare se spala capul cu samponul cu seleniu si ketoconazol.
  2. Fata si zonele de flexie: se foloseste unguent cu corticoid si antiseptic (daca se asociaza si infectie bacteriana) sau corticoid si antifungic (in infectiile fungice). Sunt eficiente si cremele cu Litiu sau uleiurile cu Tacrolimus.
  3. Trunchi: similar tratamentului pentru fata, dar in cazurile cu micoza (Malasezia furfur) se administreaza Imidazol topic. In formele severe se asociaza un antifungic oral (Itraconzaol).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.