Efectele solarului asupra pielii

0
70
Efectele solarului asupra pielii
Efectele solarului asupra pielii

A fost o perioada cand pielea bronzata era asociata cu notiunea de piele frumoasa. Sau, din pacate, inca mai este, pentru multe persoane.

Aceasta moda a fost introdusa de filmele din anii 80, filme in care vedetele americane apareau sanatoase si frumos bronzate. Pe nesimtite, s-a instalat acest etalon de frumusete – acela al bronzului.

Parca s-a sters cu totul din memorie perioada cand pielea alba era la mare „cinste”, pielea era atat de protejaza de soare, cu haine si palarii!

A urmat nebunia expunerii prelungite sub soarele parjolitor, indiferent de arsurile solare. Din pacate, supraexpunerea la soare nu inseamna frumusete, ci risc de imbatranire prematura si de cancer cutanat. Aceste adevaruri sunt insa raspandite incet in ultimii ani in randul populatiei, cand se incearca prin diverse metode sa se atraga atentia asupra efectelor nefaste ale expunerii la soare. Melanomul malin cunoaste o crestere alarmanta in ultimii 15 ani.

Pielea are capacitatea de a neutraliza efectele expunerii necugetate la soare, dar nu la infinit.

Sunt avertismente televizate, campanii nationale gratuite, reclame la creme cu factor mare de fotoprotectie, etc. prin care se atrage atentia asupra pericolului expunerii excesive la soare.

Trebuie pastrat totusi un echilibru, o masura in toate. Sa nu cadem in cealalta extrema, sa fugim permanent din calea soarelui. Soarele are un rol benefic in fixarea calciului in oase, a absorbtiei vit D. Copiii mici au nevoie de soare pentru a preveni aparitia rahitismului. Soarele este benefic in ameliorarea simptomelor multor boli de piele (vezi psoriazisul).

Mi-a fost dat sa aud tot mai mult persoane care folosesc solarul.

In mare, au fost tinere fete, chiar adolescente. Unele dintre ele il folosesc cu incapatanare si inconstienta de ani de zile, sigure ca nu se poate intampla nimic rau sau fara sa le treaca prin minte la ce riscuri se expun.

Radiatiile UV de la solar sunt chiar mai daunatoare decat expunerea la soare. Pielea primeste o cantitate impresionanta si brutala de UV. Expunerea la solar ar trebui macar limitata 1-1,5 minute maxim dar atunci cand intreb cam ce timp de expunere este folosit, aflu ca 5 chiar 10 minute dureaza o singura sedinta! Este mult, chiar foarte mult!

Efectele negative nu se vad azi sau maine, ci peste ani. In mod categoric sunt impotriva folosirii solarului, cu riscul de a-mi atrage oprobiul public. Sunt impotriva folosirii solarului cu scopul unic de a asigura bronzarea pielii. Cu siguranta veti bombanii sau stramba din nas citind articolul, dar eu si multi alti colegi dermatologi trebuie sa rezolvam problemele dermatologice aparute dupa solar, nu dumneavoastra!

Sunt multe afectiuni dermatologice care raspund benefic la expunerea la soare, existand chiar proceduri speciale, cum ar fi PUVA terapia sau terapia fotodinamica. Dar in acest caz dozele sunt bine determinate si filtrele selecteaza anumite lungimi de unda ale UV. Recomand aceste proceduri medicale, dar condamn expunera la solarul din salonul de cartier!

Exista alternative mai sanatoase pentru a obtine bronzul, cum ar fi bronzul organic. Acesta se obtine prin aplicarea unor substante pe piele care coloreaza o perioada limitata pielea. Este adevarat ca si aici pot sa apara alergii la componentele care dau culoarea.

In concluzie, recomand sa va iubiti pielea asa cum o aveti, mai alba sau mai creola, sa aveti grija de ea, sa o protejati si sa nu va fortati norocul cu frumusete cu iz de cancer cutanat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.