Infectia herpetica – cauze si forme

0
66
Infectia herpetica
Infectia herpetica

Infectia herpetica este o afectiune produsa de virusul herpes simplex. Reprezinta o infectie foarte raspandita, aproape toata populatia intrand in contact cu ea la un anumit moment. In prezent, se cunosc doua tipuri antigenice ale virusului herpetic: VHS tip 1 care afecteaza pielea din jumatatea superioara a corpului si VHS tip 2 care afecteaza mai ales regiunea genitala, fiind considerata una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. In realitate, ambele tipuri pot afecta orice teritoriu cutanat.

Sursa imbolnavirii o reprezinta contactul cu secretiile infectate (saliva, secretii genitale). Boala poate aparea la orice varsta, dar infectia cu VHS1 apare mai ales la copii, iar cea cu VHS2 la adultii tineri dupa inceperea vietii sexuala.

Clinic se manifesta ca o eruptie de vezicule grupate in buchet, pe un fond eritematos, veziculele in evolutie se sparg, apare crusta si procesul de vindecare fara cicatrice reziduala.

Ce inseamna infectie primara si secundara? Infectia primara are loc la indivizii care nu au intrat niciodata in contact cu virusul si nu au anticorpi impotriva lui. De cele mai multe ori este asimptomatica. Infectia cu tulpina VHS1 apare mai frecvent in copilarie, de obicei transmisa de la un parinte bolnav, iar cea cu VHS2 dupa debutul vietii sexuala.

Forme de infectie primara sunt urmatoarele:

– forme cutanate pure, mai frecvent la nivelul buzelor, nasului, pleoapelor, tegumentului genital, keratoconjunctivita herpetica;

– gingivostomatita herpetica, data de VHS1, apare la copii mici (6 luni – 5 ani). Se manifesta prin stare de rau, febra, apetit scazut si aparitia la nivelul mucoasei bucale de vezicule, care in evolutie se rup si lasa eroziuni dureroase;

– herpesul genital primar, produs de VHS2 dupa debutul vietii sexuale. La femei se manifesta prin aparitia la nivelul mucoasei genitale de buchete de vezicule ce dau vulvovaginite dureroase, insotite de alterarea starii generale. La barbat, tabloul clinic este mai putin sever.

Forme grave de primoinfectie precum eczema herpeticum, herpes neonatal, herpes la imunodeprimati, hepatita herpetica.

Dupa primoinfectie virusul nu este eliminat din organism, el ramanand cantonat la nivelul ganglionilor nervilor senzitivi si in anumite conditii care scad imunitatea organismului apar recidivele. Ca si factori favorizanti sunt incriminati urmatorii: radiatiile ultraviolete, menstruatia, stresul, diverse afectiuni, raporturile sexuale, etc.

De cele mai multe ori pacientul se prezinta la medicul dermatolog pentru o recidiva a infectiei herpetice, din aceasta categorie facand parte si mult cunoscutul herpes labial. Recurentele sunt anuntate de senzatii precum usturime, prurit, durere, urmate de aparitia unei placi eritematoase, pe fondul careia se vor forma vezicule, apoi cruste si ulterior va avea loc procesul de vindecare. Cele mai intalnite localizari ale recurentelor sunt: genitale, labiale, nazale.

Tratamentul este de cele mai multe ori local, cu unguente cu aciclovir. Formele grave sau recurentele frecvente beneficiaza de tratament oral.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.