Manifestari cutanate ale insuficientei venoase cronice

0
95
insuficienta venoasa cronica
insuficienta venoasa cronica

Insuficienta venoasa cronica inseamna un flux sangvin venos anormal, la nivelul membrelor inferioare, o intoarcere venoasa deficitara, fie datorita insuficientei aparatului valvular de la nivelul venelor, fie datorita unei structuri laxe a peretelui vascular, fie o combinatie a acestora.

Este o afectiune foarte raspandita, se considera ca aproape 30% din populatie sufera de aceasta boala, cu o preponderenta a sexului feminin.

Ca si factori predispozanti ai insuficientei venoase cronice amintim: tromboflebitele profunde (tromboza si inflamatia venelor profunde ale membrelor inferioare), varicele, malformatiile vasculare.

Factori care predispun la tromboza venoasa si astfel la insuficienta venoasa cronica sunt: imobilizarile prelungite la pat sau in pozitie sezanda (de exemplu calatoriile lungi cu avionul), imobilizarea in aparat ghipsat, sarcina in ultimul trimestru, tratamentul cu estrogeni, interventiile chirurgicale, tumorile etc.

Clinic, insuficienta venoasa cronica incepe sa se manifeste prin senzatia de ” picioare grele”, insotita in timp de edem al membrelor inferioare, intai la nivelul gleznelor si mai ales seara, iar in evolutie inainteaza si este prezent pe tot parcursul zilei, in lipsa tratamentului. Initial, edemul este moale, alb si se remite prin repaus la pat. Cu cat boala inainteaza, edemul are tendinta la permanentizare, iar tegumentul membrelor inferioare sufera modificari de culoare in sensul pigmentarii si apare asa numita dermatita de staza, o suferinta des intalnita in cabinetele de dermatologie.

Dermatita de staza se manifesta la inceput prin pete rosii (purpurice), ulterior placarde eritematoase care prind uneori tot tegumentul gambei, cu nuante de la galbui – maroniu la brun inchis, ceea ce numim ” dermatita ocra”. In evolutie si in lipsa tratamentului tegumentul se fibrozeaza, devine indurat, lucios de consistenta lemnoasa.

Eczema de staza poate aparea prin sensibilizare la diferiti agenti infectiosi sau unguente topice cu antibiotice (neomicina, bacitracina), cu lanolina, cauciucul din diferitele bandaje elastice. Este insotita adesea de prurit si se poate extinde si la celalalt membru si chiar poate da eruptii secundare la distanta.

Exista diferite metode atat clinice, cat si paraclinice de investigare a functiei venoase care ne stau la dispozitie.

Tratamentul are ca scop ajutarea intoarcerii venoase. Se recomanda clinostatism prelungit (pozitia culcat), dar este foarte greu realizabil datorita activitatilor zilnice.

Contentia elastica este cea mai folosita metoda de tratament si se realizeaza cu bandaje elastice si ciorapi, pe diferite grade de presiune in functie de severitatea bolii.

Ca si tratament medicamentos amintim trofice vasculare, diuretice, antiiinflamatoare nesteroidiene (in cazuri restranse), antiagregante plachetare, vasodilatatoare.

Antibioticele sunt rezervate strict cazurilor infectate bacterian.

Tratamentul chirurgical poate fi util prin corectarea varicelor sau sleroterapie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.