Pitiriazisul alb – manifestari si tratament

0
84
Pitiriazisul alb
Pitiriazisul alb

Pitiriazisul alb se intalneste frecvent si poate sa fie considerat o manifestare in cadrul dermatitei atopice a copilului, dar poate sa fie considerat ca entitate dermatologica separata. Se mai numeste pitiriazis simplu sau parakeratoza acromianta.

Este mai frecvent intalnit la copii mici, la care se evidentiaza mai ales pe o piele hiperpigmentata. Cel mai adesea, se intalneste la copii cu varste cuprinse intre 6 – 10 ani si mult mai rar peste 12 ani. Putem insa sa le regasim si la copii mici, de 1-2 ani, dar in procente mici.

Este vorba de leziuni fine, rotund – ovale, discrete, usor aspre la pipait, scuamoase, cu o scuama fina si aderenta, localizate mai frecvent pe fata, pe obraji si pe frunte. La fel de bine se intalnesc si pe brate, atat la copii, dar si la tineri. Leziunile pot sa fie in numar variabil de la cateva pana la cateva zeci, iar dimensiunile variaza intre 0,2 cm si 2 cm in diametru.

Aceste leziuni sunt urmate de o depigmentare accentuata, mai ales dupa expunerea la soare. Aceste pete decolorate sunt asimptomatice, nu sunt pruriginoase sau dureroase, ci pur estetice.

Mamicile sunt cel mai adesea ingrijorate de aspectul petelor decolorate de pe pielea copiilor si desi copilul are o strare de sanatate nealterata si nu acuza nici un simptom suparator, ele se prezinta in numar mare cu cei mici la consultatie.

Vizitele medicale sunt mai frecvente toamna, deoarece aspectul decolorat al pielii se accentueaza dupa expunerea la soare (mersul la mare sau joaca prelungita in aer liber).

Aceste macule sau pete trebuie diferentiate de petele decolorate de vitiligo. De fapt, aceasta temere ca cei mici pot avea vitiligo, le face pe mamici sau pe tineri sa se prezinte la dermatolog.

Petele de vitiligo au margini mai nete, mai clar delimitate, au suprafata neteda, lipsita de scuame. Pitiriazisul versicolor acromiant intra si el in discutie, dar analiza micologica si examenul cu lampa Wood poate sa transeze diagnosticul, prin evidentierea levurii raspunzatoare de pitiriazis versicolor.

La copil, leziunile pot sa involueze spontan, dar la tinerii cu pitiriazis alb pe brate, leziunile pot persista nedefinit. Cel mai adesea, leziunile dispar in mod spontan spre varsta de 10 ani, odata cu trecerea spre pubertate.

Etiologia pitiriazisului alb nu este clar precizata, putand vorbi despre implicare streptococilor si stafilococilor care colonizeaza pielea, a dezordinilor nutritiv-digestive date de parazitii intestinali, a alergiilor cu manifestari cutanate la distanta, ca forme particulare de eczematide, etc.

Tratamentul este destul de deceptionat, in marea majoritatea a cazurilor putandu-se observa o usoara ameliorare dupa tratamente locale cu corticoizi cu potenta slaba, in combinatie cu pomezi cu antibiotice. Emolientele locale hidratante (specifice dermatiei atopice) sunt bine venite, unii dermatologi considerand pitiriazisul alb o manifestare a atopiei copilului.

In primul rand, trebuie sa linistim parintii asigurandu-i ca cei mici nu sufera de o boala grava, nu este infectioasa, nu este pruriginoasa, ca nu este transmisibila, ca nu influenteaza dezvoltarea ulterioara a copilului, ca nu sufera acutizari si suprainfectii si ca poate, pur si simplu, sa treaca de la sine, cu rabdare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.