Recomandari in cazul algiei postzosteriene

0
78
algia postzosteriana
algia postzosteriana

Reactivarea virusului varicelozosterian cantonat la nivelul celulelor nervoase din ganglionii dorsali duce la aparitia clinica a zonei zoster (eruptie formata din vezicule, cu continut lichidian clar, grupate in buchete, pe fond eritematos, localizate pe traiectul unui nerv afectat).

Afectiunea este anuntata de cele mai multe ori de o senzatie de durere, care insoteste tabloul clinic si poate ramane mult timp dupa vindecare. Durerea poate avea diferite grade de intensitate de la parestesii usoare la durere acuta, intensa si senzatie de arsura.

Daca este foarte puternica algia zosteriana, pana la aparitia tabloului clinic tipic al bolii, poate fi diagnosticata gresit, ca un infarct miocardic acut, pleurezie sau abdomen acut chirurgical. In foarte rare cazuri durerea nu este urmata de eruptie ‘ zoster sine herpete”, ceea ce o face mai greu de diagnosticat.

Este considerata complicatie post zona zoster algia care persista mai mult de o luna de la instalarea afectiunii, dupa unii autori chiar mai mult de trei luni si poate fi prezenta mai multi ani.

Persoanele susceptibile de a dezvolta aceasta complicatie sunt cele mai in varsta, se presupune chiar, ca aproximativ 30% din persoanele peste 50 ani care fac zona zoster, dezvolta si algie post zosteriana.

De asemenea se considera a avea un risc mai mare in dezvoltarea durerii post eruptie pacientii care au manifestari clinice in teritoriul nervului trigemen, mai exact la nivel oftalmic, maxilar si mandibular.

De ce consideram importanta o astfel de complicatie fara alte manifestari cutanate sau organice? Datorita impactului asupra psihicului uman.

Daca intensitatea acestei algii este foarte mare, iar durata suferintei este foarte lunga, pacientii sufera adevarate depresii, tulburari de somn si alte tulburari de comportament.

S-au incercat si continua sa se caute cat mai multe solutii pentru a alina suferinta acestor pacienti.

Se pare ca, daca este initiat mai devreme tratamentul antiviral in zona zoster in raport cu debutul bolii si riscul de a dezvolta algia post zoster este mai mic. Ca si medicatie amintim terapia cu antiinflamatoare, medicamente tranchilizante, antidepresive, corticoterapie sistemica, patch-uri adezive, lidocaina, creme locale de tip Emla.

In cazurile rebele la tratament se indica radioterapia antiinflamatorie, infiltratii paravertebrale, ablatie prin radiofrecventa a ganglionilor din plexurile nervoase afectate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.