Verucile – cai de transmitere

0
108
Verucile seboreice
Verucile seboreice

Ce sunt verucile?

Foarte mult studiate si foarte la moda in ultimii ani sunt papilomavirusurile umane. Acestea sunt virusuri ADN, care cuprind 55 de tipuri distincte si care produc proliferarea epiteliilor scuamoase ale pielii si mucoaselor, mai afectate fiind cele de la nivelul mainilor si picioarelor, zonele genitale, zona orala si laringiana. Majoritatea leziunilor produse au caracter benign, dar exista si subtipuri virale, care pot produce in anumite circumstante leziuni cu caracter malign.

Cum se manifesta?

La nivelul tegumentului infectia cu papilomavirusuri se manifesta prin aparitia de veruci vulgare (negi) la nivelul mainilor, veruci plantare la nivelul picioarelor, verucile plane mai ales la nivelul fetei si papiloamele (micile excrescente ale pielii) localizate mai ales la nivelul gatului.

Frecventa verucilor cutanate este mai mare la copii si tineri, iar calea de transmitere este inoculare prin microtraumatisme, de aici si explicatia aparitiei lor in numar mare la nivelul mainilor.

Forme si cai de transmitere

La nivel genital, infectia data de papilomavirusuri poarta numele de condiloame ano-genitale (vegetatiile veneriene). Calea de transmitere este prin contact sexual.

Dintre acestea fac parte condiloamele acuminata, care afecteaza mucoasa genitala si zona perigenitala. Apar sub forma unor papule de dimensiuni varilabile, de la cativa milimetri la cativa centimetri, de culoare alb-roz, care in timp datorita frictiunii devin albicioase macerate, cu aspect digitiform ” in creasta de cocos”.

La barbati afecteaza mai ales santul balano-preputial, inelul preputului, glandul si mai rar teaca penisului.

La femei se localizeaza mai ales la nivelul orificiului vaginal extern si la nivelul labiilor.

Astfel de manifestari pot avea loc si la nivel anal.

O forma aparte de condiloame ano-genitale o reprezinta condiloamele plane ale colului uterin. Sunt dificil de observat, fiind utilizat in acest scop acidul acetic 5% si au potential oncogen.

Exista si o forma tumorala de condilomatoza, condilomatoza giganta sau tumora Buschke-Lowenstein, care arata ca un cancer de piele agresiv, dar histologic este benigna si nu da metastaze.

Tratamentul adecvat

Tratamentul atat al verucilor cat si al vegetatiilor (condiloamelor) este ales in functie de tipul si localizarea leziunilor.

Pentru condiloamele ano-genitale cele mai frecvente metode sunt urmatoarele:

  1. aplicatii de podofilina si podofilotoxina, eficienta maxima avand la nivelul mucoaselor

  2. crioterapia, presupune inghetarea leziunilor cu zapada carbonica sau azot lichid

  3. chiuretarea, vaporizarea cu laser, electrocauterizarea – metode chirurgicale

In ceea ce priveste preventia aparitiei vegetatiilor veneriene locul de frunte este ocupat de folosirea prezervativului, care nu numai ca reduce foarte mult riscul de aparitie al acestora, dar impiedica si transmiterea unor maladii sexuale mult mai grave.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.