Verucile seboreice – semne ale imbatranirii pielii

0
102
Verucile seboreice
Verucile seboreice

Odata cu trecerea anilor pielea noastra incepe sa dea semne de imbatranire. Tegumentul isi pierede elasticitatea, se deshidrateaza, apar ridurile, iar vindecarea postleziuni este mult incetinita.

O expresie a trecerii timpului asupra pielii o reprezinta si aparitia verucilor seboreice. Acestea sunt tumori benigne, adesea pigmentate, ce apar mai frecvent la batrani si sunt formate din keratinocitele epidermului. Aparitia lor in numar mare pe corp a fost pusa si pe seama unei transmiteri genetice. S-a descris si asocierea acestora (numar extrem de mare de veruci pe piele) cu tumori maligne de la nivel gastrointestinal- sindromul Laser-Trelat.

Verucile seboreice sunt foarte frecvente la populatia alba, mai rar la rasa neagra si la indieni. Afecteaza egal ambele sexe, iar varsta de aparitie este dupa decada a cincea de viata. Aceste formatiuni pot sa apara in orice parte a tegumentului, dar mai frecvente sunt la nivelul fetei si partea superioara a trunchiului. In mod normal nu dau nici un fel de simptome, poate doar o senzatie de prurit, accentuata de sudoratie.

Leziunea caracteristica este o placa hiperkeratozica, superficiala, rotund-ovalara, cu dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Culoarea variaza de la galben, la maro inchis, chiar negru. Suprafata verucoasa este grasa si sunt foarte aderente la epiderm. Au foarte rar tendinta spontana la remisiune, de cele mai multe ori, cele care sunt in zone unde deranjeaza, trebuie indepartate in serviciile de dermatologie.

Sunt relativ usor de diagnosticat, dar uneori pun probleme, mai ales cele de la nivelul fetei, care sunt usor mai superficiale si mai deschise la culoare si pot fi confundate cu lentigo malign.

Verucile seboreice situate la nivelul pleoapelor si zonelor flexurale pot fi pediculate si mai carnoase. In cursul evolutiei aceste formatiuni tumorale pot suferi traumatisme, se pot infecta si chiar sangera.

Verucile se inmultesc cu trecerea anilor, unii batrani prezentand adevarate placi confluente de-a lungul corpului.

Tratamentul este usor. Se indeparteaza fie prin chiuretare, fie prin electrocauterizare, sau vaporizare laser. Este utila si metoda inghetarii cu azot lichid.

Chiar daca potentialul lor de transformare maligna este foarte mic, trebuie sa fim foarte atenti la modificarile suferite mai ales de verucile intens traumatizate si sa le indepartam la timp.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.