Ce este hematuria si care sunt cauzele

0
119
hematuria
hematuria

Hematuria reprezinta eliminarea prin urina a unei cantitati de sange, provenita din tractul urinar.

Corelatiile clinice dintre hematurie si alte semne/simptome duc la orientarea etiologiei.

In tumorile renale parenchimatoaseeste totala hematuria, spontana, capricioasa si se asociaza cu nefromegalia (unitate functionala a rinichiului marita), nefralgie (durere la nivelul rinichiului), febra si sindrom consumptiv neoplazic (multiplicare anormala de celule cu aparitia unui nou tesut).

In tumorile uroteliale (tumori care se dezvolta din epiteliu interstitial) inalte, hematuria este cel mai important semn, fiind prezenta in 90% din cazuri. Boala apare frecvent dupa 60 ani, sindromul de impregnare neoplazica este mai mare, evolutia si prognosticul mai grave.

In litiaza (piatra) renala, hematuria are caracter provocat de efort fizic, poate fi macroscopica sau microscopica, de mai mare intensitate dimineata.

In necroza (tesut mort) papilara, hematuria se insoteste de colica renala si oligurie (reducere a volumului de urina la 400ml/zi), iar in situatii grave si de pielonefrita (inflamatie a rinichiului, mai ales a bazinetelor renale) acuta. Boala apare la diabetici si marii consumatori de salicilati si fenacetina.

In tuberculoza (boala contagioasa produsa de bacili tuberculosi) urinara, hematuria se datoreaza eroziunilor (degradare progresiva) vasculare si apare ca „hemoptizie (expectoriatie cu sange) renala”. In cistita tuberculoasa are caracter terminal.

In boala polichistica renala, afectiune cu transmitere familiala, hematuria se asociaza nefromegaliei bilaterale, hipertensiunii arteriale si insuficientei progresive.

In chistul renal solitar, hematuria nu e caracteristica, dar se poate semnifica prezenta unei tumori intrachistice.

In traumatismele renale, hematuria poate fi micro sau macroscopica, in functie de gravitatea leziunii.

Hematuria in tumorile vezicale superficiale, este capricioasa, intermitenta, unica sau repetata, abundenta sau dramatica; in tumorile vezicale infiltrative este permanenta, determina anemie mai grava si este insotita de sindrom cistic neoplazic intens.

In adenomul (tumora benigna-nu pune in pericol viata pacientului, perturba functia organului) prostatic, hematuria nu face parte din simptomatologia caracteristica. Ea apare frecvent in cazul adenoamelor mari, care rup fibrele colului vezical. Este mai frecventa daca se asociaza litiaza vezicala. Uneori poate fi dramatica, producand retentie completa de urina prin cheaguri.

In cancerul prostatic hematuria se asociaza frecvent cu piuria (puroi in urina) si se datoreaza invaziei neoplazice a uretrei (canalul care iese din vezica urinara si elimina urina la exterior) si trigonului (arie triungiulara). Este mai specifica si mai frecventa decat in hipertrofia prostatica benigna.

Hematuria se poate asocia frecvent cu sindroame cistice, bacteriene, litiazice, neoplazice, tuberculoase, citostatice, radioterapiei, emfizematoase. In traumatismele aparatului urinar inferior, hematuria este semn frecvent in etapele initiale. Sangele este expulzat rapid si se poate exterioriza prin mictiune aproape ca un sange pur. Alteori retentia completa de urina o poate ascunde, desi gravitatea este maxima.

Metode de investigare a hematuriei

Acestea sunt: ecografia, radiografia reno-vezicala simpla, urografia, cistoscopia, CT, RMN, arteriografie, scintigrafie renala, etc. Ecografia se face de urgenta, este sensibila si specifica, repetabila, inofensiva si orientativa. Aduce informatii asupra patologiei ce a generat hematuria sau a coexistentei bolii. Radiografia reno-vezicala simpla si urografia aduc informatii despre cadrul osos in care e cuprins aparatul urinar. La barbat se executa obligatoriu cliseul mictional si postmictional pentrul profilul uretrei si aprecierea rezidului. Singura contraindicatie a urografiei este intoleranta la iod. Cistoscopia este investigatia de baza a hematuriei. Iar CT, RMN, arteriografie, scintigrafie renala sunt necesare in situatii speciale, in diagnostice neclare sau diferentiale, cat si pentru stadializarea bolii.

Hematuria trebuie diferentiata de modificarea culorii urinii din cauza eliminarii unor substante, cum ar fi: bilirubina in icter mecanic,

medicamente (rifampicina, urovalidin, aminofenazona), alimente (sfecla rosie, mure), etc. Hematuria poate fi microscopica (cand se pierd prin filtrul renal intre 1.000-100.000 h/cm cub/minut) sau macroscopica (cand se pierd prin filtrul renal peste 100.000 h/cm cub/minut). In cazul hematuriei microscopice, detectarea sangelui in urina se poate face prin examen microscopic sau prin dipstick (benzi de hartie speciale, care prin oxidarea ortotoluidinei in prezenta hemoglobinei, sugereaza hematurie). Examenul sumar de urina evidentiaza aspectul cantitativ, clasificand hematuria in functie de cantitatea de hematii descoperite: foarte rare, rare, frecvente, foarte frecvente, in masa. In functie de anumite caractere ale hematiilor, se poate orienta spre sediul lor de provenienta: hematiile normale sugereaza hematurie de origine joasa; hematiile palide, deformate, sugereaza hematurie cu origine inalta. In cazul hematuriei macroscopice, diagnosticul este pus de prezenta cheagurilor in sange. Diagnostic diferential se face cu alte conditii fiziologice sau patologice care modifica culoarea urinii. Alte cauze de confuzii sunt reprezentate de sangerarile genitale ale femeilor, uretroragia sau spermaturia (eliminarea de sperma odata cu urina) cu hemospermie (sange in sperma).

Hematuria este urgenta de diagnostic, ea devenind urgenta terapeutica cand prin intensitate si cheaguri, blocheaza evacuarea urinei, sau cand anemia acuta severa pune in pericol bolnavul.

Principalele cauze ale hematuriei sunt:

a) cauze generale: boli hematologice (hemofilie, leucemie, purpura trombocitopenica, etc), vasculite (inflamatia unuia sau a mai multor vase de sange), sistemice (ex. sindromul Goopasture), boli de colagen (lupus sitemic), cauze produse de medic/medicamente (administrarea de anticoagulante-mai ales cele dicumarinice, citostatice, ciclofosfamida-cistita hemoragica medicamentoasa, cistita hemoragica postradioterapie, anticonceptionale).

b) cauze renale: glomerulonefrita (boala renala caracterizata prin deteriorarea structurilor glomerulilor) acuta si cronica, pielonefrite (inflamatie a rinichiului, mai ales a bazinetelor renale), abcese corticale renale (abcese la nivelul portiunii externe a rinichiului), tumori renale, tuberculoza (boala contagioasa produsa de bacili tuberculosi) renala, rinichiul polichistic (contine numeroase formatiuni in interiorul rinichiului cu continut de fluid sau aer), guta (afectiune caracterizata de excesul de acid uric in sange, prin inflamatia dureroasa a articulatiilor), nefrocalcinoza (afectiune caracterizata prin depuneri de calciu raspandite la nivelul rinichiului), oxaloza (acumulare de cristale de oxalat de calciu in rinichi), necroza papilara (moartea tesutului papilar), nefropatia interstitiala (afectiune care se afla in spatiile tesutului renal), boli vasculare renale, traumatisme vezicale si uretrale si lombare, litiaza (piatra) la nivel vezical, renal, uretral, infectii acute si cronice (cistita, prostatita, uretrita), adenom (tumora benigna – nu pune in pericol viata pacientului, perturba functia organului) de prostata, adenocarcinom (tumora maligna care invadeaza tesuturile inconjuratoare si/sau se raspandeste si in zone ale corpului) de prostata, neoplazii (multiplicare anormala de celule cu aparitia unui nou tesut) vezicale, polipoza (numeroase mase de tesut care proemina) vezicala, uretrita (inflamatie uretra), corpi straini intrauretrali si intravezicali, rinichi gutos, infarct renal, tromboza (cheag) venei renale, etc.

Tratament hematurie

Retentia completa de urina se va rezolva prin montarea unui cateter vezical. Hematuria macroscopica majora se va trata de urgenta direct asupra cauzei. Stoparea hematuriei poate impune sutura fracturii renale sau nefrectomia de urgenta, realizata in conditia verificarii functiei rinichiului contralateral. Hematuria macroscopica apare cel mai frecvent in afectiuni urologice, reprezinta o urgenta medicala mereu. Hematuria microscopica poate anemia pacientul in timp indelungat, de multe ori reprezentand caz pentru nefrolog. Ea trebuie detectata si tratata la timp.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.