Cele mai frecvente infectii in organismul uman

0
78
infectii in organismul uman
infectii in organismul uman

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt cele mai frecvente infectii, cauza lor fiind de natura bacteriana, manifestandu-se prin: urinari frecvente cu eliminarea unei cantitati mici de urina asociate cu durere sau arsura/usturime in timpul mictiunii, urina tulbure si urat mirositoare, hematurie (prezenta sangelui in urina), crampe in etajul abdominal inferior, febra, frison, greata si varsaturi. In mod normal, urina nu contine bacterii. Infectia urinara apare pe un dezechilibru intre invazia microbiana a aparatului urinar si mijloacele de aparare ale organismului gazda.

Aceste infectii pot sa apara in copilarie, insa incidenta cea mai mare este la femei decat la barbati, deoarece femeia are uretra mai scurta, iar bacteriile migreaza cu usurinta catre vezica urinara, comparativ cu barbatii a caror uretra este mult mai lunga. Infectiile urinare pot fi: primare (cand apar pentru prima data in viata pacientului); recidive (cand bacteriuria (prezenta bacteriilor in urina) reapare dupa sistarea tratamentului cu aceeasi bacterie) si reinfectie (cand bacteriuria apare cu un alt germene sau acelasi germene, dar un tip serologic diferit).

Germenii responsabili in peste 80% din infectii sunt: Escherichia Coli, Klebsiella, Proteus Mirabilis, Serratia, Enterobacter, Moraxella Catarrhalis, dar mai pot fi date si de Staphilococcus Aureus, Streptococ D (fecalis), Candida Albicans, Chlamydia Trachomatis.

Cauzele ITU sunt numeroase: bacteriile de la nivelul intestinului gros prezente in fecale reprezinta cea mai comuna sursa de infectie a tractului urinar (igiena locala deficitara); raportul sexual ce favorizeaza introducerea bacteriilor in uretra; utilizarea unei diafragme drept metoda contraceptiva; sarcina; corpi straini in tractul urinar, precum calculi si sondele; consumul scazut de lichide si persoanele cu diabet zaharat care fac frecvent infectii urinare.

Pentru a pune diagnosticul de infectie urinara este necesar sa efectuam urocultura ce pune in evidenta germenele responsabil care trebuie sa depaseasca 100 000/ ml de urina pentru afirmarea diagnosticului, antibiograma pentru a vedeam la ce antibiotic raspunde germenele si un sumar de urina.

Tratamentul consta in antibiotic – cura de 10-14 zile, insotit de hidratare cel putin 2000ml de lichide/ 24 de ore. Se pot folosi si preparate pe baza de extract de merisor, ceaiuri de matase de porumb, cozi de cirese, coada calului.

Pentru a preveni aparitia infectiilor urinare in primul rand trebuie sa consumam cantitati suficiente de lichide ~2000ml/24 de ore si o igiena corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.