Colica renala – metode de prevenire si tratament

0
81
Colica renala
Colica renala

Colica renala reprezinta durerea acuta, intensa, cu caracter colicativ, data in general de aparatul urinar. Constituie o urgenta medicala si de aceea pacientul trebuie consultat de catre medic.

Durerea este localizata in lomba, flanc si fosa iliaca de o parte si iradiaza in zona ureterelor, a vezicii urinare si in zona genitala. Durerea incepe in zona lombara si apoi migreaza in lungul traiectului ureteral pana la organele genitale externe si pana la radacina coapsei.

Durerea este insotita de numeroase simptome urinare: polakiurie (urinat ‘putin si des’), disurie (pacientul urineaza cu efort) si hematurie (prezenta de sange in urina).

Pe langa simptomele urinare pacientul este foarte agitat si poate prezenta varsaturi si pareza intestinala reflexa, ceea ce ingreuneaza diagnosticul diferential cu o suferinta digestiva.

Caracteristica in colica renala este agitatia, pacientul incercand, dar nereusind sa isi gaseasca o pozitie in care sa nu il mai doara.

Cauzele cele mai frecvente ale colicii renale sunt: litiaza reno – ureterala, inflamatiile urogenitale (pielonefrite, tuberculoza renala, pielonefroze), tumorile (renale, de uter, colon si rect).

Tratamentul trebuie facut de urgenta si consta, in principal, in ameliorarea durerii si a celorlalte simptome si dupa aceea trebuie luat in considerare si tratamentul cauzelor.

Pentru durere se pot administra antialgice si antispastice la indicatia medicului.

Pe langa acestea mai pot fi de ajutor aplicatiile locale de caldura in zona lombara(sticle cu apa calda, perna electrica, comprese calde).

Importanta de administrat este medicatia impotriva varsaturilor.

Tratamentul cauzelor presupune in primul rand mai multe investigatii care trebuiesc facute pacientului. Printre acestea se numara: analizele de laborator, radiografia abdominala, ecografia abdominala, urografia intravenoasa, uroculturi repetate, examen de urina, etc.

In cazul in care diagnosticul este de litiaza urinara tratamentul va fi adaptat in functie de compozitia calculului, de starea rinichilor ( al celui cu litiaza dar si al celui opus).

Functia renala este foarte importanta pentru stabilirea diagnosticului dar si bolile asociate alea pacientului.

Cea mai importanta metoda de a preveni litiaza renala si implicit colica renala estecura de diureza. Aceasta presupune consumarea de catre pacient a unei anumite cantitati de lichide, aceasta trebuind sa asigure o diureza zilnica de 2,5 – 3 litrii.

Lichidele trebuiesc baute constant pe parcursul celor 24 de ore avand grija sa fie consumate si noaptea sau inainte de culcare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.