Tulburari ale mictiunii

0
80
Tulburari ale mictiunii
Tulburari ale mictiunii

Mictiunea normala este un act reflex, nedureros, care se face fara efort si este controlata voluntar. O persoana sanatoasa care consuma lichide in cantitate corespunzatoare are cam 3 – 4 mictiuni pe zi, volumul unei mictiuni normale fiind cam de 300-400 ml.

Polachiuria inseamna cresterea numarului de mictiuni, dar cu scaderea in acelasi timp a cantitatii de urina eliminate odata (urinat ‘putin si des’). Poate fi cauzata fie de o reducere a capacitatii vezicii urinare (anatomice sau functionale), fie datorita unor infectii sau inflamatii.

Reducerea capacitatii vezicii urinare se poate datora unei compresii din afara (sarcina, tumori pelvine benigne sau maligne), fie datorita existentei unei tumori care umple partial vezica urinara (cancer vezical). Polakiuria se poate intalni si in adenomul si cancerul de prostata. In acest caz obstacolul subvezical nu permite golirea completa a vezicii. In caz de inflamatii ale vezicii urinare (cistite, tuberculoza), dar si in litiaza ureterala, prostatite, hemoroizi trombozati, polakiuria poate fi prezenta.

Disuria reprezinta mictiunea cu efort, desi de multe ori termenul este folosit gresit pentru durere la mictiune. Se poate manifesta prin scaderea jetului urinar sau intreruperea acestuia. Bolnavii il descriu de cele mai multe ori ca un jet apropiat ‘care picura pe bombeul de la pantofi’. Cauzele disuriei pot fi mecanice (datorandu-se unor obstacole) si neurologice.

Obstacolele pot fi vezicale (litiaza vezicala, disectazia de col vezical – dificultate de deschidere a colului vezical) sau subvezicale (adenom de prostata, carcinom de prostata, inflamatie a prostatei). Cauzele neurologice se pot datora leziunilor maduvei spinarii.

Disuria nu trebuie neglijata si in primul rand trebuie tratata cauza, deoarece in timp datorita urinii care nu se goleste niciodata din vezica pot aparea infectii, pielonefrita, dar si ureterohidronefroza (dilatarea cailor urinare superioare) care duc pana la urma la insuficienta renala.

Durerile sau usturimile la urinat sunt date de cele mai multe ori de inflamatii ale vezicii urinare sau ale uretrei. Una dintre cele mai frecvente cauze este cistita dar poate fi data si de uretrite (inflamatii ale uretrei) si de prostatite. Bolnavul descrie arsura la urinare sau ‘ urina fierbinte’.

Retentia de urina reprezinta imposibilitatea de a elimina urina si se manifesta prin ‘globul vezical’ (vezica urinara este destinsa, se poate palpa si de cele mai multe ori este dureroasa). Pentru a goli vezica urinara se face sondaj vezical, acesta permitand evacuarea unei cantitati mari de urina si disparitia globului vezical.

Cauzele pot fi mecanice datorate unor obstacole sau neurologice. Obstacolele pot fi disectazia de col vezical (dificultate de deschidere a colului vezical), adenomul si adenocarcinomul de prostata sau stricturi uretrale (ingustarea unei portiuni din uretra). Cauzele neurologice pot fi date de leziuni cerebrale sau ale maduvei spinarii.

Incontinenta urinara reprezinta incapacitatea partiala sau totala a controlului sfincterian vezical, cu pierdera involuntara a urinei.

Poate fi incontinenta urinara adevarata continua cand se pierde total controlul sfincterian, iar urina se scurge continuu iar cauzele pot fi leziunile neurologice sau congenitale(malformatiile vezicii urinare).

Incontinenta de efort apare de obicei la efortul fizic, tuse, ras, stranut si poate apare in ruptura de perineu, in sarcina, dupa operatiile de prostata sau la batrani.

Enurezisul sau pierdera de urina noaptea este cauzata de obicei de unele defecte de dezvoltare ale centrilor sacrati ai mictiunii si nu datorita educatiei deficitare. Poate aparea si in unele malformatii congenitale.

Tulburarile de mictiune pot fi diverse si pot avea cauze multiple de cele mai multe ori grave si de aceea este indicat sa ne prezentam cat mai devreme la medic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.