Ce conduce la pierderea auzului?

0
77
Ce conduce la pierderea auzului?
Ce conduce la pierderea auzului?

Pierderea auzului sau surditatea, poarta denumirea de hipoacuzie, ce reprezinta scaderea acuitatii auditive (progresiva sau brusca) la una sau ambele urechi; poate fi: congenitala (prezenta inca de la nastere), reversibila/ temporara si permanenta.

Cauzele cele mai frecvente de pierdere a auzului sunt: expunerea la zgomote puternice, varsta (imbatranirea sistemului auditiv se caracterizeaza prin degenerescenta celulelor si nervilor de la nivelul urechii interne si determina scaderea auzului progresiv care este ireversibil), acumularea de cerumen (dop de ceara) in canalul auditiv extern, medicamente, infectiile urechii (otitele), otoscleroza (afectarea structurilor osoase de la nivelul urechii medii), sindromul Ménière, tumorile benigne care se dezvolta in canalul auditiv, tulburari vasculare (scaderea fluxului sangvin de la nivelul urechii interne, care se pot datora bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, accidentelor vasculare).

Simptomele surditatii sunt: diminuarea auzului cu dificultatea de a ii intelege pe cei din jur si ascultarea radioului si televizorului cu volumul ridicat decat in trecut, tiuit, suierat, otalgii (dureri de ureche), puroi, vertij (ameteala manifestata prin rotirea obiectelor in jur).

Surditatea poate afecta toate grupele de varsta, in special pe varstnici unde pierderea auzului se face treptat.

Evaluarea auzului se face prin audiograma, care este procedura standard. Se mai face testul diapazonului, testul „soptitului”; CT si RMN sunt utile in suspiciunea unei tumori. Pentru a depista la timp pierderea auzului trebuie sa efectuam periodic consult ORL.

Tratamentul pentru pierderea definitiva a auzului este folosirea protezelor auditive.in cazul pierdeii reversibil. Trebuie sa tratam cauzele care provoaca pierderea auzului, cum ar fi cea datorata dopurilor de ceara sau infectiilor urechii iar in cazurile cand intra in discutie tumorile este necesara interventia chirurgicala.

Pierderea auzului poate fi prevenita prin evitarea zgomotelor putenice (dupa caz folosirea castilor de protectie), mentirea unei igiene corespunzatoare la nivelul urechii fiind interzisa introducerea in ureche a betisoarelor de urechi, agrafelor de par sau a altor obiecte pentru curatarea urechilor. Pentru curatarea lor este indicat ca dupa baie sa se efectueze curatarea cu prosopul de baie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.