Sinuzita

0
85
sinuzita
sinuzita

Sinuzita reprezinta inflamatia mucoasei sinusurilor paranazale, fiind una dintre cele mai intalnite afectiuni. Exita doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc si care dureaza pana la 3 saptamani) si cronica (cu durata intre 3-8 saptamani sau chiar mai mult). In sinuzita tesutul este inflamat si celulele produc mucus gros, ce nu se poate scurge prin canalele si orificiile sinusurilor producand o presiune mare ce cauzeaza durerea de cap, congestie nazala (nas infundat), oboseala, durere la nivelulu sinusurilor.

Sinuzita apare dupa o infectie a sistemului respirator superior, manifestata printr-o raceala sau gripa si se intinde pana la nivelul sinusurilor. Alte cauze de aparitie a sinuzitei pot fi: alergiile, expunerea la iritanti aerieni sau de mediu (fumul de tigara, smog-ul, sporii de mucegai).

Simptomele cele mai commune sunt durerea si presiunea la nivelul fetei (deasupra ochilor), aparitia secretiilor nazale de culoare verde-galbui, congestie nazala/dificultatea de a respira pe nas, dureri care se agraveaza la aplecarea capului in fata, cefalee, tuse productiva, febra, senzatie de „fata umflata”. Localizarea durerii depinde de sinusul afectat: durere la nivelul obrajilor si a incisivilor (inflamarea sinusului maxilar); durere la nivelul fruntii (inflamarea sinusului frontal); durere din spatele ochilor si ambelor tample (inflamarea sinusului sfenoidal); durere la nivelul orbitei (inflamarea sinusului etmoidal). Sinuzita poate sa apara si la copii manifestandu-se prin: tuse, secretii nazale (dureaza mai mult de 7-10 zile), dureri la nivelul fetei, cefalee. Copiii mai mari de 2 ani care au sinuzita cronica pot asocia otite si alergii. Exista vaccinuri pentru copiii care ajuta la profilaxia otitelor si sinuzitelor ca: vaccinul conjugat antipneumococcic si vaccinul pentru Haemophilus influzae tip B.

Factorii care duc la aparita sinuzitelor sunt: prezenta recenta a unei raceli, infectii bacteriene sau virale, rinitele alergice cronice, deviatia de sept nazal, polipii nazali, fumatul, poluarea, utilizarea in exces a spay-urilor decongestionante, apa rece.

Testele imagistrice sunt folosite cand simptomele sinuzitei persista sau sunt recurente in urma tratamentului sau se suspecteaza formatiuni tumorale: radiografia de sinus; punctie aspirativa cu ac fin a continutului sinusurilor; CT cap si gat; RMN; endoscopia nazala; examinarea bacteriologica a secretiilor sinusale.

Tratamentul urmareaste urmatoareale obiective: imbunatatirea drenajului de mucus, combaterea durerii, eradicarea infectiei. Tratamentul folosit cuprinde combinatii intre antibiotice, decongestionante, analgezice, mucolitice, corticosteroizi care se administreaza pe perioade scurte de 3 zile pana la cateva saptamani sau mai mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.