Medicii din Timişoara avertizează: creştere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă

În ultima perioadă, la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au fost diagnosticaţi 55 de pacienţi cu tuse convulsivă, o boală infecţioasă extrem de contagioasă, cunoscută şi sub numele de tuse măgărească sau pertussis. Medicii trag un semnal de alarmă şi subliniază importanţa vaccinării pentru prevenirea acestei afecţiuni.

Tusea convulsivă, o boală extrem de contagioasă

Tusea convulsivă este cauzată de bacteria Bordetella pertussis și se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreţii nazale. Potrivit medicilor, persoanele infectate sunt contagioase până la 4 săptămâni de la debutul tusei. Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obişnuite, cu febră moderată, rinoree şi tuse uscată zi şi noapte, urmate de crize severe de tuse convulsivă, adesea însoţite de vărsături. Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR.

Importanţa vaccinării

„Majoritatea celor care au fost internaţi în spital sunt nevaccinaţi şi riscau o formă severă de boală, cu dezvoltarea unor complicaţii. Vaccinul împotriva tusei convulsive este prevăzut în programul naţional de vaccinare și este esențial pentru prevenirea bolii”, a declarat prof. dr. Voichiţa Lăzureanu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Timişoara. Ea a adăugat că scăderea ratei de imunizare duce la creşterea numărului de cazuri și a subliniat că și persoanele vaccinate pot face episoade de tuse convulsivă, dar manifestările sunt mai ușoare.

Recomandări pentru populaţie

Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive, vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanţierilor, vaccinarea gravidei pentru protecţia sugarului mic și a mamei, dar şi vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani.

Această creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă este un semn de avertizare pentru toți cetățenii să ia în serios recomandările medicilor și să se protejeze prin vaccinare.