Pesticidul cancerigen, oxid de etilenă, descoperit în condimentele indiene

Uniunea Europeană a descoperit oxid de etilenă în ardeiul iute și piperul indian importat, o substanță cunoscută pentru efectele sale cancerigene. Îngrijorările vin în contextul în care și Statele Unite investighează o situație similară, iar Singapore și Hong Kong au oprit deja vânzările de mirodenii din India.

India, cunoscută pentru exporturile sale masive de condimente, se confruntă acum cu probleme de siguranță a produselor sale. Exporturile de condimente ajung la o valoare de 4 miliarde de dolari pe an, însă substanțele periculoase găsite în acestea pun sub semnul întrebării reputația țării pe piața internațională.

Substanța cancerigenă apare după recoltare și procesare
Oxidul de etilenă, substanța cancerigenă depistată, nu este folosit de fermierii indieni, ci aparține etapei de post-procesare, susține Narasimha Reddy Donthi, cercetător independent și activist pentru justiția mediului. Îngrijorările cu privire la siguranța condimentelor indiene cresc, în timp ce autoritățile de reglementare din Maldive, Bangladesh și Australia au inițiat investigații similare.

Impactul pe termen lung asupra exporturilor de condimente
Exporturile de mango către SUA au suferit ani de zile din cauza reziduurilor de pesticide, iar acum industria condimentelor se confruntă cu un risc similar. Jumătate din exporturile de condimente ale Indiei ar putea fi amenințate, potrivit Global Trade Research Initiative (GTRI).

India trebuie să-și revizuiască abordarea privind siguranța alimentară
Experții subliniază nevoia ca India să-și revizuiască politica privind siguranța alimentară, acordând prioritate transparenței și comunicării eficiente. Protejarea integrității exporturilor este crucială pentru a menține poziția țării pe piața globală a condimentelor.