Gabriel Betej, un tânăr arheolog amator din comuna Prigoria, județul Gorj, a făcut o descoperire arheologică remarcabilă utilizând un detector de metale. El a găsit un set de brățări tracice din aur, vechi de peste 3.000 de ani, care au fost evaluate la 30.000 de euro. Pentru această descoperire, statul român i-a acordat o recompensă de 12.150 de euro, după impozitare.

Brățările descoperite de Gabriel Betej sunt considerate a fi cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj și una dintre cele mai importante din România. Acestea urmează să fie expuse la Muzeul Județean Gorj, după achiziționarea unor vitrine speciale pentru prezentarea lor permanentă. Directorul muzeului, Dumitru Hortopan, a afirmat că brățările fac parte din categoria „Tezaur” și au o valoare istorică și culturală semnificativă.

În plus față de brățările tracice, Gabriel a mai descoperit o mască romană unică în România, care a fost donată Muzeului Județean de Istorie. Deși nu a primit încă o recompensă pentru această descoperire, masca a atras atenția specialiștilor și a fost comparată cu alte două măști similare găsite în Franța și Olanda.

Pasărea pentru arheologie

Gabriel Betej nu este străin de donații generoase către autorități. El a oferit zeci de obiecte antice, printre care căldări, topoare și monede romane din argint. Toate aceste obiecte au fost găsite în apropierea locuinței sale și sunt într-o stare bună de conservare.

Pentru Gabriel, arheologia este mai mult decât un hobby; este o pasiune care îi ocupă timpul liber, mai ales în lunile de iarnă. Deși lucrează în domeniul construcțiilor, el își găsește timp în weekenduri pentru a explora cu detectorul de metale, activitate care îi aduce relaxare și satisfacție.

Această descoperire nu doar că subliniază importanța amatorilor în domeniul arheologic, dar aduce și o lumină nouă asupra istoriei și culturii tracice din România.