Un studiu recent efectuat de către Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) a concluzionat că utilizarea multivitaminelor nu are niciun impact asupra duratei de viață a unei persoane. Cercetarea a analizat datele a peste 390.000 de adulți pe parcursul a aproape trei decenii și nu a găsit nicio legătură între utilizarea de multivitamine și o viață mai lungă.

În ciuda faptului că multe persoane iau multivitamine în speranța de a-și îmbunătăți sănătatea, studiul a constatat că nu există nicio dovadă care să susțină aceste afirmații. De fapt, studiul a indicat că riscul de deces din orice cauză a fost ușor mai mare în rândul utilizatorilor de multivitamine comparativ cu neutilizatorii în primii ani de urmărire.

Factorii care pot influența rezultatele studiului

Există mai mulți factori care pot contribui la această descoperire. Persoanele cu probleme de sănătate legate de vârstă sunt mai susceptibile să încerce multivitaminele, iar cei care le iau au adesea un stil de viață mai sănătos, inclusiv o dietă mai bună și mai multă activitate fizică.

De asemenea, varietatea largă de multivitamine disponibile pe piață face dificilă compararea eficacității acestora în cadrul diferitelor studii. Experții au fost precauți cu privire la beneficiile multivitaminelor, deoarece impactul acestora poate varia în funcție de nevoile și circumstanțele individuale.

Importanța alimentației sănătoase

În general, studiul subliniază faptul că obținerea vitaminelor și nutrienților esențiali printr-o dietă echilibrată este, în general, mai sigură și mai eficientă decât recurgerea la suplimente. S-a demonstrat că obiceiurile alimentare sănătoase au un impact semnificativ asupra speranței de viață, trecerea la alimente mai sănătoase putând adăuga până la 10 ani la durata de viață a unei persoane.

Accesul la opțiuni alimentare nutritive și proaspete rămâne un factor esențial în promovarea sănătății generale și a longevității. În concluzie, este important să se acorde o atenție sporită dietei și stilului de viață, mai degrabă decât să se bazeze pe suplimente care, potrivit studiului NIH, nu oferă beneficii semnificative pentru o viață mai lungă.