Nu am scăpat de iarnă. Se anunță viscol și ninsori abundente în martie

Data actualizării: 7 martie 2025

După un început de martie cu temperaturi peste medie, vremea se va schimba radical după data de 18 martie. Un val de aer rece va afecta România, aducând precipitații abundente și o scădere bruscă a temperaturilor.

Vremea se schimbă brusc după 18 martie

Meteorologii anunță că un ciclon mediteranean puternic va ajunge în Balcani, afectând și țara noastră. Acesta va coincide cu pătrunderea unui aer rece dinspre nordul Europei, ceea ce va determina o răcire accentuată. Dacă până atunci temperaturile vor varia între 15 și 20 de grade Celsius, după 18 martie acestea vor scădea brusc.

Pe 18 și 19 martie, România va fi traversată de ploi extinse, care se vor transforma rapid în lapoviță și ninsoare. Regiunile sudice și sud-estice, precum și zonele montane, vor fi cele mai afectate, existând posibilitatea apariției viscolului și a unor ninsori abundente.


După acest episod de iarnă, temperaturile vor crește din nou, iar primăvara își va face simțită prezența până la finalul lunii.

Citește și:

Vremea în zilele următoare

Înaintea răcirii drastice, România va avea parte de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că în unele zone temperaturile vor fi cu până la 10 grade Celsius peste media climatologică.

„Încălzirea pe care o aşteptăm acum înseamnă o creştere a temperaturilor pe parcursul zilelor viitoare care să fie cu mai mult de 10 grade, în unele zone, faţă de media climatologică a perioadei şi, bineînţeles, cu mult mai mult faţă de perioada cu ger din februarie.

S-a întâmplat şi în alţi ani ca primăvara să înceapă în forţă, cu temperaturi ridicate, dar apoi să mai lase loc perioadelor cu temperaturi mai scăzute.” – a explicat meteorologul Florinela Georgescu.

Februarie, una dintre cele mai reci luni din ultimii ani

Conform specialiștilor ANM, luna februarie a adus temperaturi neobișnuit de scăzute, comparabile cu cele din 2012. În mai multe regiuni, termometrele au coborât sub -20 de grade Celsius, inclusiv în sudul țării, un fenomen rar pentru această perioadă.

În București, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ultimii șapte ani, un detaliu care subliniază severitatea valului de frig. Această răcire accentuată a fost cauzată de o masă de aer polar, care a determinat minime extreme în majoritatea regiunilor.

Ce urmează pentru luna martie

Deși începutul lunii martie a fost dominat de temperaturi ridicate, specialiștii avertizează că oscilațiile mari de temperatură nu sunt o surpriză.

„Este normal ca primăvara să alterneze între perioade călduroase și episoade reci, iar anul acesta nu face excepție.” – explică meteorologii.

Astfel, după răcirea drastică de la mijlocul lunii, vremea va reveni treptat la temperaturi mai blânde, iar primăvara își va intra în drepturi până la finalul lunii martie. Cu toate acestea, meteorologii recomandă atenție sporită în zilele de 18 și 19 martie, când se așteaptă fenomene meteo extreme în mai multe zone ale țării.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨