Sănătatea femeilor, o prioritate în unele țări europene

În timp ce Austria se poziționează pe primul loc în clasamentul global Hologic pentru sănătatea femeilor, România ocupă locuri de coadă atât la nivel european, cât și global.

Sănătatea femeilor, o urgență globală

Un raport recent al indexului global Hologic arată că sănătatea femeilor este o prioritate în unele țări europene, cum ar fi Austria, Germania, Danemarca, Polonia și Republica Cehă. Aceste țări au fost recunoscute pentru eforturile lor în promovarea accesului la asistență medicală și pentru abordarea problemelor legate de sănătatea emoțională și securitatea alimentară.

În schimb, româncele suferă din cauza sistemului de sănătate. Punctajul pentru îngrijirea preventivă a scăzut de la 30 la 23 în ultimul an, iar țara noastră ocupă locul 97 din 143 de state analizate pentru sănătatea individuală a femeilor. România se situează pe locul 65 în lume, cu un scor de 54 din 100, unde 0 reprezintă cel mai rău posibil și 100 cel mai bun.

Ce e de făcut

Experții subliniază că accesul la teste și screening este extrem de important pentru a reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare și cancerului, principalele cauze de deces în România. În țara noastră, doar 43% dintre femei și-au măsurat tensiunea, 26% s-au testat pentru diabet, 12% au fost testate pentru cancer și 9% pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală.

Janet Lindsay, CEO la Wellbeing of Women, a declarat că „ar trebui să ne asigurăm că investim mult mai mult în cercetarea sănătății femeilor, pentru a inova în diagnosticare, prevenire și tratamente”. Mai multe cercetări și resurse sunt necesare pentru probleme specifice femeilor, precum menstruația și menopauza.

Cu toate acestea, femtech, tehnologia care se adresează sănătății femeilor, a atras doar două procente din finanțarea de risc în industria de sănătate, conform Deloitte. Este clar că este necesară o schimbare în abordarea sănătății femeilor și o mai mare atenție acordată acestui subiect.