Sucul de portocale, aproape un lux

Prețurile citricelor continuă să crească pe fondul unor evenimente climatice și biologice, punând în dificultate mare parte din planetă. Conform celor mai recente rapoarte, sucul de portocale este în pericol să devină un lux pentru consumatorul mediu.

Prețuri în creștere

De la începutul anului, prețurile sucului de portocale au crescut considerabil, ajungând la un vârf de 4,95 dolari pe livră la sfârșitul lunii mai. Deși prețurile au scăzut ușor, ele rămân cu 8% mai mari față de luna trecută și cu 105,3% mai mari față de anul trecut.

Probleme climatice și de producție

Florida, care produce 90% din sucul de portocale din SUA, a fost afectată de uragane și vreme rece, iar Brazilia, cel mai mare producător la nivel mondial, se confruntă cu o boală bacteriană gravă și cu efecte ale schimbărilor climatice. Aceste probleme au condus la prognoze pesimiste privind producția de citrice.

Consecințe pentru consumatori

Creșterea prețurilor și scăderea producției au dus la o scădere a cererii cu 20%. Producătorii de băuturi răcoritoare se gândesc să înlocuiască sau să combine sucul de portocale cu alte sucuri pentru a reduce costurile. Totuși, până când producția se va stabiliza și prețurile vor reveni la normal, sucul de portocale riscă să devină un produs de lux.